Svi smo dobro upoznati sa tim kako u akcionim filmovima glavni lik radi neverovatne stvari, preživljava određene smrtne situacije i gotovo uvek nam se čini besmrtnim. Ovo je tekst o jednoj Jugoslovenki koja je poput junaka iz akcionog filma preživela nemoguće i čije se ime nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda, kao osoba koja je preživela najduži pad bez padobrana. Mnogi su za nju već čuli, ali nema razloga ne podsetiti se njene neverovatne priče.


26. januara 1972. godine, kada je prodaja stanova na Novom Beogradu tek počela da se zahuktava, stjuardesa Vesna Vulović poletela je na let tadašnje Jugoslovenske aviokompanije (JAT), iz Kopenhagena za Beograd. Dok je avion leteo nad Češkom u visini od 32000m, iznenada je eksplodirala bomba koja se nalazila u zadnjem delu, gde se nalazila i Vesna.

Avion je pao negde u planinama kod češkog sela zvanog “Srpska kamenica” (vrlo simbolično zar ne) i svih 27 putnika i članova posade su poginuli – osim Vesne. Kada su spasioci stigli na mesto nesreće, pronašli su stjuardesu sa otkinutim štiklama na cipelama (tolika je bila jačina slobodnog pada da su joj se u vazduhu bukvalno otkinule štikle), ali bila je i dalje živa. Izgubila je ogromnu količinu krvi, dobila je povredu mozga i lobanje, slomljene obe noge, rebra i tri ključne kosti kičme. Bila je paralizovana i u potpunom šoku kada su je pronašli.

Uprkos svim povredama i padu koji je zadesio, uspela je da preživi. Imala je više od 10ak operacija, a nakon nekoliko godina intenzivnog oporavljanja, naučila je ponovo da hoda. Čak se i vratila u tadašnji JAT, ali više nikada nije radila kao stjuardesa. Naime, njena karijera stjuardese trajala je samo osam meseci! Nakon što je napustila posao, svoj život posvetila je borbi protiv nacionalizma.

Urednici Ginisovih svetskih rekorda prepoznali su je kao osobu koja je preživela najduži pad bez padobrana (dužine 33 000 stopa što je oko 10 000km). Tu “laskavu” titulu dobila je direktno od Pola Makartnija. Kada se dogodila ova nesreća, Vesna je imala samo 22 godine.

Da priča bude još bizarnija, Vesna čak nije bila ni planirana za ovaj let već je su organizatori i kontrolori letova pomešali nju i njenu koleginicu (koja se isto zvala Vesna) u spiskovima, pa je tako Vesna završila na ovom. Nije se bunila jer je imala strašnu želju da vidi Kopenhagen koji nikada nije posetila.

Vesna Vulović umrla je u svom stanu u 66. godini života, a penzionisana je 1991. uz minimalnu penziju od samo 30 000 dinara. Živela je u malom stanu u Beogradu sa mačkama, sve do smrti 2016.