Postoji li način na koji bismo mogli da izbegnemo u nekoga da se zaljubimo? U broju iz 2019, italijanskog izdanja časopisa “Fokis”, dati su kratki saveti stručnjaka – psihologa i psihoterapeuta – kako se zaljubiti,odnosno kako se ne zaljubiti?


Razna psihološka istraživanja koja obuhvataju moždanu hemiju zaljubljivanja, donose neka nova sasvim praktična uputstva. Naime, psiholozi podsećaju da zaljubljivanje u određenim trenucima može da bude prava nesreća.

Iskustvo zaljubljivanja je veliko životno iskustvo. Zaljubljivanje često usisava naše snage, nekima pomućuje pamet i baš onda kada su nam pamet i razboritost najpotrebniji. Sa druge strane, zaljubljivanje daje krila, onda kada pomišljamo da su sve lađe potonule. U slučajevima da vas zanima šta psiholozi savetuju onima koji žele da se zaljube ili odljube, pročitajte sledeće redove (mi smo uvek za to da treba slušati svoje srce :))


PROTIV ZALJUBLJIVANJA

Dakle, ukoliko prvi poljubac, odnosno prvi razgovor ili susret bude divan, treba ostati suzdržan. Napraviti pauzu do sledećeg sastanka. Ne izaći tokom jednom meseca dva ili više puta sa tom istom osobom.

Smanjiti ili sasvim izbegavati dodirivanje kako ne bi došlo do lučenja hormona oksitocina, hormona koji će vam određena osoba učiniti privlačnim.

Posebno je važno da osobu u koju ne želite da se zaljubite (a dopada vam se), nikada ne gledate u oči! Gledajte recimo u nos. Izbegavajte da govorite o ličnim stvarima, jer saosećanje i saživljavanje nedvosmisleni su znak početka ljubavi. Družite se sa osobom koja vam se sviđa samo u društvu drugih osoba i izbegavajte društvene mreže.

Neka zaljubljivanja zaista ne donose dobro, a takva su najčešće autodestruktivne vrste – ona koja osobu menjaju na gore. Postoje razni psihološki pristupi za rešavanje ovog problema, a jedan od njih je i online psihoterapija.


U KORIST ZALJUBLJIVANJA

Pre svega potražite slobodnu osobu. Neka to bude ličnost koja nema stalnu potrebu da bude u središtu pažnje i koja odgovara vašim senzibilitetima, interesovanjima i razmišljanjima.


Osobu koju želite da osvojite gledajte stalno u oči. Smešite se. Čim primetite da se zenice te osobe šire, to bi mogao da bude znak da mu/joj se sviđate. Slobodno pričajte o najličnijim stvarima i osećanjima i neka takav razgovor potraje bar pola sata.

Gledajte prodorno tu osobu – pogled bi trebalo da traje znatno duže nego uobičajeno preletanje pogledom. Možda čak 4 minuta ako ste u stanju da tako nešto izdržite- prema mišljenju psihologa Artura Arona, 30 minuta razgovora i 4 minuta gledanja u oči – sudbonosno utiču na početak ljubavi.


I na kraju, ostanite otvoreni – bez obzira na to da li slušate svoje srce ili ste protiv toga, ovi saveti će svakako pomoći u bilo kojoj nameri.