U proteklim vekovima bilo je mnoštvo izuzetnih i mladih ljudi koji su čovečanstvu ostavili značajno nasleđe. Mnogi genijalci za koje ste čuli, izvdojili su se od drugih svojojm inteligencijom i pre nego što su napunili 9,10,11 godina. Ovo su samo neki od njih:


Blez Paskal (1623-1662) –

Francuski matematičar, fizičar i filozof pokazivao je izuzetnu inteligenciju već sa 9 godina. Sa 18 godina konstruisao je prvu matematičku mašinu, neku vrstu preteče današnjeg digitrona. 1650. godine napušta svet nauke i okreće se religiji i filozofiji, tj. kako je rekao : “razmatranju misterije i suštine čoveka”.

 


Avicena iliti Ibn Sina (980 – 1037)

Persijski islamski filozof i svestrani naučnik, znao je Kuran napamet kao desetogodišnjak, a sa trinaest godina je, verovali ili ne, već studirao medicinu. Sa svojih šesnaest, važio je za lekara od ugleda, a do osamnaeste je ovladao tada već svim poznatim naukama. Pred kraj života bavio se i astronomskim istraživanjima.

 

 


Artur Rembo (1854-1891)

Francuskog pesnika, drugi francuski književni velikan – Viktor Igo, opisivao je kao mladog Šekspira, jer je nizao stihove za pamćenje još kao mali. Postoji priča da se dva dana nakon svog rođenja, otkrotrljao na pod i počeo da puzi. Sa svojih 37 godina, koliko je imao kada je umro, proputovao je pola sveta.

 

 


Lope De Vega (1562 – 1635)

Španski dramski pisac, sa pet godina bez teškoća je čitao složene tekstove na latinskom, a sa dvanaest je napisao svoj prvi komad. Lope De Vega je zaslužan i za stvaranje pozorišne kulture u Španiji. Nakon što je obnovio Španski teatar, pozorište je postalo fenomen masovne kulture tog doba.

 


Gari Kasparov (1964 – )

Ruski šahista, sa petnaest našao se na listi 16 najvećih svetskih igrača i smatra se jednim od najboljih šahista svih vremena. Značajan je i po tome što je delovao na polju politike, u korist reformi i demokratije u Rusiji, tokom druge polovine 80ih godina. Od 2014. je hrvatski državljanin.

 

 


Bobi FIšer (1943 – 2008)

Američki šahista, sa 14 je osvojio prvenstvo SAD, a sa 15 je postao najmlađi velemajstor na svetu. Zbog svojih specifičnih verskih uverenja imao je probleme da održi titulu najboljeg, a za meč stoleća tražio je da igra u Jugoslaviji. Plan mu je bio da pazari (između ostalog), nekretnine na Novom Beogradu i da živi na Balkanu jer u mnogim zemljama nije bio poželjan. Ipak, meč je odigran u Rejkjaviku, na Islandu.

 


Rabindranat Tagore (1861 – 1941)

Indijski pesnik, postao je prvi književnik iz Azije koji je 1913. ovenčan Nobelovom nagradom za književnost. Sa 8 je pisao prve pesme, a sa 15 je počeo da piše prve drame, koje su i dan danas među najpoznatijima kod publike svih starosnih doba. LČitajući njegova dela, nemoguće je pretpostaviti da ih je napisao tadašnji tinejdžer.

 

 


Folfang Amadeus Mocart (1756 – 1791)

Austrijski kompozitor, ostao je poznat kao čudo od deteta jer je uveliko svirao kada je kao petogodišnjak počeo da komponuje. Sa svojih 17 je dobio posao na dvoru, ali uprkos svojoj tadašnjoj popularnosti, nije bio bogat. Umro je sa 35 godina, a okolnosti njegove smrti i dalje su predmet špekulacija.

 

 


Sergej Prokofjev (1891 – 1953)

Ruski kompozitor, svoje prve kompozicije za klavir napisao je kao petogodišnjak. Sa 7 je ušao u svet šaha. Sa 15 godina je dobio stipendiju da studira na Sankt Petersburgovom konzervatorijumu, zbog svog inovativnog pristupa komponovanju. Do kraja života, muzika i šah su mu ostale dve najveće ljubavi.

 


Stefan Milenković (1977 – )

Violinu je počeo da svira sa 5 godina, sa 6 je počeo da svira na velikim koncertima uz pratnju orkestra. Svoju prvu nagradu osvojio je kada je imao 7 godina. Njegove izvedbe slušali su predsednici poput Ronalda Regana, Mihaila Gorbačova, zatim Jovan Pavle Drugi i mnoge druge znamenite ličnosti.