Često želimo da ostvarimo neki cilj, ali nam je strašno teško da donesemo odluku da to zaista i uradimo. Nekad je u pitanju lenjost, ali ako to isključimo, neodlučnost može proizaći iz raznih pravaca – nedovoljno znanje o budućnosti, strah od posledica, pogrešno razumevanje činjenica u vezi sa odlukom…

Budući da su sve stvari kad je naš unutrašnji svet u pitanju, priično kompleksne, neodlučnost treba pobediti pravom strategijom. Ovih pet tehnika su sasvim dovoljne da od njih napravite svoju pobedničku strategiju za donošenje pravih odluka. Možda će vam biti potrebna samo jedna, a možda svih pet. Kako god bilo, primenite ih, a uspeh neće izostati.


1. Pravilo 80/20

Pravilo 80/20 ili Paretov princip, odnosi se na udeo uloženog truda i postignutih rezultata. Najbolji odnos je kada za 20 odsto uloženog truda postignete 80 odsto rezultata. Ako vam neka delatnost nije postavljena u takvom odnosu, vreme je za eventualne promene odluka.

Zapitajte se koliko rezultata ste postigli za uloženi trud. Ako je manje od 80/20, onda menjajte delatnost za neku bolju dok ne dođete do tog nivoa. Naravno, to se dešava postepeno. Mnogi ljudi su na taj način svoj hobi pretvorili u posao, a mnoge marketinške ili agencije za nekretnine vode svoje poslovanje na taj način – šta ne valja menja se.

Ako vam vaše aktivnosti ne donose zadovoljavajuće rezultate, uvek će vam nedostajati motivacije, što će na duge staze katastrofalno uticati na vaše odluke. Ako vremenom počnete više da se posvećujete aktivnostima koje donose rezultate, a manje onima koje ne donose, uvek ćete biti motivisani, a vaše odluke će tako biti optimizovane.


2. Sinergija

Kao što naš  narod kaže „preko preče, naokolo bliže“. Ne treba uvek sve što radimo da bude povezano sa onim što želimo da ostvarimo. Nekad se valja posvetiti drugim stvarima koje nisu direktno povezane s našim ciljevima. Tako ćemo stvoriti sinergiju delovanja.

Ostvarenje snova neće vam doneti samo uspeh i zadovoljstvo, već i mentalno zdravlje i zdravije odnose. Ali, važi i obrnuto. Ako popravite odnose s bliskim ljudima i unapredite svoje mentalno zdravlje kroz meditaciju i introspekciju, to će povećati i vaše šanse za ostvarenje snova i samoostvarenje.

3. Parkinsonov zakon

Ovo je zakon koji se odnosi na rokove i fokusiranje na važne stvari. Sigurno ste već iskusili situaciju kada imate nedelju dana da uradite nešto, da prvih pet ili šest dana okolišate oko cele stvari, a tek pred kraj se fokusirate na bitne stvari i zaista nešto uradite.

Zato, kada postavite sebi neki cilj, dajte sebi i neki rok da to ostvarite. Zapitajte se koliko vam je najmanje vremena potrebno da to uradite i dajte sebi rok. Postavite se kao da to mora da se završi u tom roku ili neće biti ništa od toga. Tako ćete naterati sebe da se zaista fokusirate na bitne stvari i postignete svoj cilj. Ova tehnika često uspeva pri kupovini nekretnina ili pri kreiranju organizacije putovanja.

4. Jednostavnost

U životu često težimo da zakomplikujemo stvari. To je podsvesni način da idemo linijom manjeg otpora, a da i dalje mislimo da se maksimalno trudimo. Mi radimo sve što je potrebno, ali stvari su komplikovane, ne možemo tako lako da ih postignemo.

Zapitajte se da li postoji jednostavniji način. Shvatite da su stvari onoliko komplikovane koliko ih učinite komplikovanim. Ako imate cilj, uvek postoji najjednostavniji put do njega pa i oni manje jednostavni. Uvek birajte najjednostavniji i najbrži. To je princip kojeg se treba držati.

5. Ne obazirite se na druge

Ako imate cilj, onda ne treba da vam bude važno šta drugi misle o tome. Tako samo šaljete svojoj podsvesti poruku da je vaš cilj da zadovoljite druge, a ne da ostvarite ono što ste krenuli.

Uvek stavite na vagu mišljenje drugih i ostvarenje svojih snova. Da li želite da ih žrtvujete da biste se uklopili, ili vam ipak nije stalo do toga šta drugi misle? Zapamtite, ne može i jedno i drugo, to je ključna stvar koju bi trebalo prihvatiti kako bi racionalnije donosili odluke.