Svaki intervju za potencijalno novi posao izaziva stres. Mnogima se po glavi vrzma kako se izdvojiti od ostalih, da li su odgovori na pitanja tačni, kako ostati smiren, kako ostaviti dobar utisak i slično.


Poslovni intervju i njegov uspeh u velikoj meri zavise i od poznavanja oblasti ispitivanja, ali postoji jedna caka kojom možete prevazići strah od očekivanja, a mi ćemo je podeliti sa vama.

Pre svega, vi i vaš poslodavac imate jednu stvar zajedničku, a to je saznanje o tome da li možete zajedno efektivno raditi i donositi dobre rezultate u svim aspektima poslovanja. Da bi odgovorili na ovu nedoumicu, postoji jedno ključno pitanje koje možete postaviti za vreme poslovnog intervjua budućem poslodavcu –

“Ko uspeva na ovom položaju?” , ili drugim rečima
“Kako biste definisali uspeh za ovu poziciju?”

Ovo pitanje zapravo nudi  “insajderske informacije o položaju i perspektivi posla i organizaciji, koje nećete naći na internetu ili u opisu radnog mesta. Ako malo dublje razmislite saznaćete nešto o:

  • specifičnim veštinama potrebnim za što bolje obavljanje posla
  • prioritetima poslovanja – čemu ćete morati da posvetite najviše vremena i pažnje
  • strategiji koja bi trebalo da se usvoji kako bi što duže ostali zadovoljni na poslu
  • kulturi, radnoj etici i stilu poslovanja kompanije

Ako postavite ovo pitanje tokom intervjua, vaš potencijalno budući šef će uvideti da ozbiljno shvatate posao jer želite detaljnije da se upustite u materiju, a vi ćete uvideti kako se vodi komunikacija sa njim/njom i sa drugim potencijalnim kolegama u firmi.

Ne zaboravite da je posao radno mesto gde ćete provesti većinu svog vremena stoga je važno da se uvek osećate prijatno i što je više moguće opušteno kako bi pravovremeno obavljali sve zadatke.