I mi smo mislili da je najzdravije spavati onako staromodno, kao sav normalan svet: 6-8 sati sna, zatim usledi oko 16-18 sati budnog stanja, pa onda sve ponovo.

satic

Ispostavilo se da je to samo jedan od 5 različitih poznatih ciklusa spavanja, i da se zove monofazno spavanje. Preostala 4 ciklusa spadaju u polifazno spavanje jer podrazumevaju spavanje u nekoliko navrata svakog dana. Kako je to moguće? I, još važnije, kako je to zdravo?

Tako što je najvažnija etapa spavanja (bilo monofaznog ili polifaznog) četvrta etapa iliti čuvena REM faza tokom koje se mozak najviše odmara. Dakle, pri prelasku u polifazno spavanje, zbog manjka sna telo prevari mozak da stupi u REM fazu odmah, umesto nakon 45-75 minuta spavanja kao što to biva tokom monofaznog spavanja. Na taj način, osećate se kao da ste spavali osam sati, a ne traćite silno vreme da biste stigli u REM fazu, zbog čega zaključujemo da je polifazno spavanje ponekad znatno efikasnije. A evo i polifaznih ciklusa:


Uberman ciklus:

20 do 30 minuta dremke na svakih 4h, što znači 6 dremki svakog dana. Uberman ciklus veoma je efikasan, mada strog raspored čini skoro nemogućim da izbegnete dremku, a da pri tom ne osetite užasan umor. Mnogi koji su isprobali ovaj ciklus, prijavili su veoma česte lucidne snove.

uberman