Iako socijalne mreže pokazuju drugačije, sve više i više mladih danas se oseća se nesrećno, depresivno i potpuno tužno – to je alarmantna situacija koja je dokazana istraživanjima koja su globalno održana poslednjih godina. Prema najnovijim podacima, došlo je do drastičnog porasta poremećaja raspoloženja i psiholoških tegoba kod današnjih tinejdžera i mladih.


Da li se nešto promenilo u odnosu na prethodni vek?

Psihilog JM Tvenge koja se bavi uzrastom od 14 do 40 godina, sa odeljenja za psihologiju na Univerzitetu San Diego, zajedno sa svojim kolegama pažljivo je proučavala i analizirala podatke iz Nacionalnog istraživanja o upotrebi droga i otkrila zastrašujuće brojke:

Došlo je do porasta naglih promena raspoloženja za čak 52% (u odnosu na prethodnu deceniju), preovladavanja depresivnih misli i, prema tome, ishoda orijentisanih na samoubistvo među adolescentima (u dobi od 12 do 17 godina); i čak 63% porasta među mladim odraslim osobama (u dobi od 18 do 25 godina).

Ko je glavni krivac?

JM Tvenge i njene kolege zajedno tvrde da su za to kriva dva moderna faktora: Porast elektronske komunikacije koja utiče na smanjivanje realne komunikacije i smanjenje trajanja sna.

Društveni mediji, informacije kojima smo bombardovani i drugi atributi digitalnog sveta utiču na osobu u razvoju, u mnogo većoj meri nego što mislimo. Čini se da je količina stvarne, realne i iskrene komunikacije već dostigla najveći minimum do sada, a deca provode svoje slobodno vreme razgovarajući s prijateljima putem interneta ili gledajući razne video zapise, čiji bi sadržaj mogao biti i razlog poremećaja raspoloženja i osećaja nezadovoljstva. Kako navodi američki sudski tumac Ričard Genom, isti razlog je i zaslužan i za porast broja razvoda.

Kako vreme provedeno online prolazi mnogo brže nego što nam se čini, postaje sve teže odložiti uređaje/mobilne telefone i na vreme otići na spavanje. Kao rezultat toga, adolescenti su počeli da smanjuju režim spavanja kako ne bi propustili nešto važno na mrežama. Međutim, dobro je poznata činjenica da dobar san pomaže organizmu da se ponovo napuni, daje mu snagu da bolje obavlja intelektualne zadatke, kao i da se u celini oseća bolje.

Kako roditelji mogu da pomognu mlađoj generaciji?

Danas je mogućnost roditelja da u svakom trenutku stigne do svog deteta (online ili fizički), od najveće važnosti. Stoga bi roditeljima moglo biti teško da smanje vreme koje dete provodi na mreži ili, štaviše, u pokušaju da ih drže dalje od elektronskih naprava za vreme nastave. Korišćenje Smartwatch-a može biti dobra opcija – jer uvek možete videti gde su vam deca i da li pregledaju nešto na mreži. Ipak, i to je mač sa dve oštrice jer je rešenje takođe u digitalnoj formi.

Nadgledanje internet aktivnosti kod dece i vremena provedenog na mreži moglo bi pomoći očuvanju mentalnog zdravlja roditelja, kao i dece. Srećom, većina pametnih telefona ima posebne opcije koje omogućavaju roditeljima da ograniče vreme ekrana svoje dece, da prate sadržaj koji njihova deca gledaju i da kontrolišu opšti pristup internet aktivnostima. Takođe, postoji gomila aplikacija koje su kreirane upravo za roditelje.

Štaviše, roditelji bi trebalo uvek da imaju vremena za život svoje dece i da pokažu podršku, razumevanje i empatiju kada je to potrebno. Da li je moguće da deca pokušavaju da ispune nedostatak pažnje od strane roditelja tako što ostaju onlajn svakodnevno? Roditelji bi svakako trebalo da ograničavajue vreme na mreži, kako bi buduće rastuće generacije učinili srećnijim.

Mislite li da moderna digitalna era ima više prednosti ili nedostataka? Slobodno ostavite svoje mišljenje putem komentara.