Kada biramo između stotina ponuda turističkih agencija, često se preispitujemo. Koji odmor je najudobniji i praktičniji, posebno kada idemo u posetu nekoj zemlji po prvi put ne znajući šta da očekujemo. Neke zemlje su veoma prijateljske prema turistima, dok druge mogu biti prilično opasne. Negde je all inclusive ponuda isplativa, negde i ne baš.

Jedna organizacija turističkih agencija skoro je objavila spisak zemalja u kojima se najviše isplati all inclusive ponuda, posebno ako planirate odmor na moru. Uronili smo u ovu temu i spremni smo da podelimo rezultate sa vama.

MALDIVI

Hrana: 3 obroka dnevno u restoranu, užine u baru tokom dana. Pored toga, postoji mogućnost posete a-la-carte restorana – oni se nalaze izvan hotela i jela se moraju naručiti unapred. Hrana je ukusna i bezbedna, a postoji širok izbor alkoholnih i bezalkoholnih pića koja su skupa bez „all inclusive“ paketa.

Ostali sadržaji: na Maldivima posetioce čekaju raznovrsne mogućnosti zabave. Većina hotela nudi lično preuzimanje i transfer od aerodroma do hotela i nazad. Na samom ostrvu postoje izleti brodom, časovi ronjenja, razni vodeni sportovi, fitnes, veliki barovi, pecanje i muzička zabava uveče.

Da li bi trebalo da razmotrite opciju putovanja na Maldive? Da, ako želite da se maksimalno opustite tokom odmora i ako vam je važno prisustvo besplatnog alkohola. Ako piće, alkohol i zabava nisu bitni, onda se možete odlučiti za drugi paket u kojem su uključeni samo doručak i večera. Mnogi misle da su Maldivi skupi i da je potrebna prodaja stanova u Beogradu da bi ih omogućili, ali nije tako. Trošak celokupnog putovanja na Maldive skoro je jednak kao i sedmodnevno putovanje u neku od zapadnih zemalja Evrope.

EGIPAT

Hrana: 3 obroka dnevno sa švedskim stolom, besplatan neograničen sladoled i slatkiši, besplatan lokalni alkohol i uvozni alkohol za kupovinu.

Ostali sadržaji: hoteli u Egiptu su poznati po raznim zabavnim programima, zabavama i sadržajima za decu. Takođe, paket „all inclusive“ obezbeđuje besplatne ležaljke na plaži, a ponekad uključuje i opcije za masažu, spa i teretanu.

Šta nedostaje: mini-bar u hotelskoj sobi nije besplatan, opcije poput pranja veša su takođe dostupne uz doplatu.

Da li bi trebalo da ga razmotrite all inclusive u Egiptu? Da. Preporučuje se da ne napuštate prostorije hotela u Egiptu bez pratnje i zato se hoteli trude da posetiocima pruže sve što im je potrebno unutar istih — hranu, zabavu i udobnost.

UAE

Hrana: paket ‘all inclusive’ u UAE znači najviši nivo udobnosti i poštovanja. Sve će izgledati plišano i skupo, a hrana će biti preukusna. Arapska usluga je uvek na najvišem nivou, ali postoji jedno „ali“. Pre svega, moraćete da platite za delikatese poput jastoga. Drugo, količina alkohola je ograničena — ako konobar vidi da mu je gost previše pijan, prestaće da ga služi alkoholom.

Ostali sadržaji: neki hoteli nude usluge čamca, bicikla i kajaka u okviru „sve uključenog“ paketa. Ali moraćete da platite ležaljke ako vaš hotel nije na obali. Šta nedostaje: animatori, zabave i dečiji sadržaji.

Da li bi trebalo da ga rezervišete? Da, ako putujete bez dece. Biće mnogo jeftinije i udobnije od kupovine svake pogodnosti posebno. Dubai je izuzetak — verovatno bi bilo u redu da rezervišete i ponudu koja nije “all inclusive! jer Dubai ima mnogo zanimljivih i jeftinih restorana i kafića na ulicama.

TURSKA

Hrana: većina hotela u Turskoj nudi švedski sto i 24-časovnu uslugu u sobi. Lokalni alkohol će takođe biti besplatan, ali ćete morati da platite za uvozne brendove.

Ostali sadržaji: čini se da nude sve što vam padne na pamet. Čak i hoteli sa 3 zvezdice imaju širok spektar zabave za decu i odrasle, koji uključuju: fitnes na bazenima, zabave, takmičenja za odrasle, dečije sadržaje i barske predstave u restoranima. Hoteli sa 4 i 5 zvezdica takođe imaju akvaparkove.

Šta nedostaje: ovaj paket ne uključuje pojedinačne zahteve kao što su masaže, spa procedure ili foto sesije. Ležaljke i suncobrani na plaži takođe se dodatno naplaćuju.

Da li bi trebalo da rezervišete all inclusive u Turskoj? Da. „Sve uključeno“ na kraju se ispostavi da je mnogo jeftinije od kupovine svake pogodnosti zasebno. Možete biti sigurni da je sve kvalitetno, ukusno, lepo i zanimljivo.

TUNIS

Hrana: 3 do 4 obroka dnevno, uglavnom na bazi švedskog stola, gde su opcije zaista raznovrsne. Alkohol se kupuje i posebno se plaća. Inače, između naručivanja alkohola treba da bude pauza od 5 minuta, inače vam ga konobari neće poslužiti. U prostorijama hotela postoje i a-la-carte restorani koji nisu uključeni u „all inclusive“ paket.

Ostali sadržaji: postoji mnogo zabavnih sadržaja za decu, različite večernje predstave i aerobik u vodi za odrasle. Suncobrani i ležaljke na plaži su besplatni.

Šta nedostaje: različite vrste aktivnosti na otvorenom na plaži kao što su jet ski, padobranstvo ili vožnja čamcem moraju se zasebno plaćati.

Da li bi trebalo da razmotrite all inclusive u Tunisu? Da, jer bi organizovanje odmora bez „sve uključenih“ pogodnosti moglo biti teško u Tunisu. Hrana u lokalnim kafićima je skuplja i manje je mogućnosti za zabavu. U Tunisu preko 95% ponuda podrazumeva all inclusive pakete.