Iako je većina nas rođena i dugo živi na ovom području prepunom bogate i pomalo nestabilne istorije i tradicije, retko ko se može pohvaliti činjenicom da je posetio sva mesta vredna pažnje na Balkanu. Ukoliko još uvek nemate plan o putešestvijima i izletima za vreme nadolazeće jeseni, mi vam predlažemo neku (a možda i sve) od 7 dobro poznatih, ali možda ne i dovoljno posećenih destinacija na Balkanu. Pogledajte i zašto:


 1.  KOTOR – Crna Gora 

  Kotor je grad koji je najviše sačuvao autentičnost i šarm nekadašnje Mletačke republike i srednjevekovne istorije Jadranske obale. Ušuškan u Bokokotorskom zalivu, okružen planinama, prepun lenjih mačaka koje se sunčaju, starih ribara i veša koji se viori ispod svakog prozora ovaj gradić odvešće vas u drugu eru i ostaviće dubok osećaj smirenosti. Smatra se da ko jednom kroči ovaj grad, sigurno će se vratiti bar još 2 puta.

 2.  PLITVICE – Hrvatska 

  Plitvička jezera su jedno od onih mesta koja podsećaju na scenario iz neke bajke i koja zauvek ostaju u pamćenju. Osnovan 1949. godine, Plitvički Nacionalni park sa okolnim jezerima zapravo je jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Evropi. Šetnja koja može potrajati satima ne stvara nikakav napor zbog konstantnog uzbuđenja koje možete osetiti otkrivajući svaki delić prirode koja je, uz pomoć vodopada, stvorila jedno umetničko delo vrednije od bilo kakvog antikviteta.

 3.  OHRID – Makedonija 

  Pored Skoplja koje zaista vredi posetiti od kada su počeli da ga renoviraju pre nekoliko godina, Ohrid je nezaobilazna tačka na mapi Balkana. Smešten na jednom od najstarijih prirodnih jezera, ovaj gradić je jedan od najpopularnijih letovališta koja nisu na samom moru. Ako želite da uživate u svim čarima, netaknutoj prirodi i istoriji srednjeg veka, otkrivanju preko 200 endemskih vrsta riba i životinja, preporučujemo vam da izbegavate vrhunac sezone i da ovaj magični ribarski gradić posetite po završetku letnje sezone.

 4. SARAJEVO – Bosna i Hercegovina 

  Boravak u Sarajevu učiniće da saznate mnogo više o istoriji stare Jugoslavije od onog što ste mislili da znate. Kada primetite stanovnike ovoga grada kako opušteno sede u kafićima ispijajući poznatu crnu kafu iz starih džezvi, teško da ćete poverovati da je ovaj grad, i pored prelepih zdanja, pre samo dvadesetak godina pretrpeo najdužu opsadu u istoriji nakon II Svetskog Rata. Mnoge zgrade i dalje svedoče o nasilju sprovedenom tokom rata, a mi vam preporučujemo organizovane posete kako bi u potpunosti razumeli šta se zapravo događalo na području Balkana krajem prošlog veka.

 5. VELIKO TARNOVO – Bugarska 

  Jedna od najslikovitijih vožnji vozom u Evropi događa se upravo na putu između Sofije, glavnog grada Bugarske i Velikog Tarnova, istorijskog gradića na jugu. Ova dugačka padina je predivno mesto za među-odmor od 24 sata gde možete obilaziti ruševine nekadašnje tvrđave Drugog Bugarskog Carstva. Veliko Tarnovo bilo je glavni grad Bugarske sve do opsade Turaka, a danas je to jedan od retkih gradova čija populacija u poslednje dve decenije, konstantno raste.

 6.  BLED – Slovenija 

  Sever Slovenije neki i dalje smatraju prirodnim draguljem Balkana. Kristalno plavo jezero Bled je mesto gde se možete kupati, iznajmiti brod, roniti, veslati ili jednostavno uživati u prelepim panoramama duž obale. Jezero okružuje Blejski Otok, ostrvo hodočašća sa crkvom posvećenom uspenju bogorodice. Tamo se venčanja često održavaju jer se smatra srećom ako mladoženja poželi želju unutar crkve. Ovo mesto idealno je za romantičan odmor i beg od “spoljnog sveta”.

 7. PRIZREN – Kosovo 

  Ukoliko ne posedujete tonu skepticizma i briga zbog zemlje poznate po ratu, trgovini organa i ljudi i shvatite da je ovo područje do skoro bilo centar pravoslavne istorije Balkana, usudite se da posetite ovo mesto dok nije zbrisano i to malo ostataka nekadašnjih tvorevina tradicije i pravoslavlja. U Prizrenu je tokom avgusta rezervisano 9 dana za Festival Dokumentarnog i Kratkometražnog Filma koji je visoko rangiran u svetu, a centar grada pretvara se u masivnu zabavu za vreme trajanja festivala.