Živimo u veoma turbolentim i često nepredvidljivim vremenima gde je velikoj većini ljudi mali predah i odmor neophodan. Srećom, Srbija je zaista bogata prirodnim lepotama i raznim znamenitostima. Iako turisti iz Srbije rado posećuju evropske gradove, većina nije ni svesna da im upravo Srbija može pružiti idealan porodični odmor uz minimalne troškove. Oni koji su bili u Novom Sadu, uvek su mu se vraćali, a oni koji nisu – sigurno će kad -tad otići.

*PR tekst.


Prestonica Vojvodine prepuna je istorijskih dragulja, starih kuća, muzeja i spomenika. Sve ove znamenitosti možete, obići peške. Ukoliko se umorite od dugih šetnji i razgledanja grada, mali predah možete potražiti u poznatim novosadskim kafićima i restoranima. Ppročitajte nešto više o kultnim i nezaobilaznim mestima ovog lepog, mirnog, vojvođanskog grada, posebno ako niste imali prilike da odete (što je malo verovatno).


Gotovo nijedna poseta Novom Sadu, pa čak ni tekst o ovom gradu ne može proći, a da se ne pomene čuveni Petrovaradin. Ova stara i dragocena tvrđava vremenom je zahvaljujući Exit festivalu, postala najveći simbol Novog Sada i njegove prelepe okoline. Pored nestvarnog pogleda, proplanka, istorijskog muzeja i čuvenog Pijanog sata kome su kazaljke zamenjene, ova tvrđava krije mnoge tajne i skrivene hodnike. Sagrađena je od strane Austrije kao snažna odbrana od Turaka. Šetnja po Petrovaradinu je nezaobilazna u Novom Sadu.

Trg Slobode nalazi se u samom srcu ovog vojvođanskog dragulja. Jedno je od najpopularnijih mesta za turiste. Ono što posebno izdvaja ovaj trg jeste velelepna katedrala. Zapravo, u pitanju je rimokatolička crkva Imena Marijinog. Arhitektura ove građevine je zaista spektakularna, a sa crkve se proteže toranj visok 72 metra koji sa svake strane poseduje po jedan veliki sat.

Smešten na raskrsnici Zmaj Jovine i Dunavske ulice, nalazi se raskošni i čuveni Vladičanski dvor Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve. Ova zgrada građena je u romantičarskom stilu i odlikuje se dekorativnom, bogatom fasadom. Zbog svoje lepote, lepe istorije ali i velikog kulturnog značaja Vladičanski dvor je već dug niz godina atrakcija koja privlači jednako strane i domaće teološke naučnike. Na fasadi dvora nalazi se i upečatljiv grb Eparhije.

Novi Sad je tokom poslednjih godina razvio i brojne sadržaje koji ga čine savršenim za vikend sa najmlađima. Prostranost, lepota, mir i sigurnost, samo su neki od razloga zbog kojih je Novi Sad idealan za porodični odmor. Pored toga, tokom boravka u ovom gradu najmlađi će imati mnoštvo prilika da saznaju nešto novo o srpskoj kulturi i istoriji.

Dunavska ulica jedna je od najlepših, autentičnih ulica Novog Sada. Pored toga, ova ulica je zaista pravi čuvar stare novosadske prirode koju gaje decenijama unazad. Ukoliko se zaputite u šetnju Dunavskom ulicom, na njenom samom kraju ugledaćete Dunavski park u kome se nalazi preko 250 000 biljnih vrsta i pod zaštitom je Republičkog zavoda za zaštitu prirode. Sa druge strane je i popularna plaža Štrand koju leti poseti preko 100 hiljada ljudi.

Novi Sad je, ne samo glavni i vodeći grad vojvođanskog kraja, to je i grad bogate kulture, tradicije i istorije. Pokušali smo da sa vama podelimo nekoliko korisnih saveta gde i kako je najbolje provesti vikend odmor u Novom Sadu, a ukoliko vas zanima još novih i zanimljiih ideja o tome kako organizovati najlepši porodični odmor, pozivamo vas da pročitate i blog Odmor sa decom u Srbiji.