Prethodnih hiljadu godinu u najjužnijoj nemačkoj pokrajini Bavarska, izgrađen je najveći broj dvoraca i zamkova. Tokom vekova su ove građevine bile sedišta najvažnijih istorijskih dogadjaja, a u njima su živele najpoznatije ličnosti nemačke istorije.


Takozvana “Romantična ruta ” na kojoj se nalaze zamkovi Bavarske je bila najznačajniji trgovački put, koji je spajao centar Nemačke sa jugom.

Ova ruta je donosila prosperitet i bogatstvo ali ju je trebalo nekako zaštititi. Zato je u to vreme tako mnogo dvoraca i utvrdjenja sagradjeno upravo uz ovaj put.

Danas, najpoznatiji i najposećeniji dvorci u “Romantičnoj ulici” su oni koji je izgradio bavarski kralj Ludvig II, a to su Nojšvanštajn, Herenkimze, Linderhof, koji se nalaze u oblasti bavarskih Alpa.


Nojšvanštajn je dvorac za koga mnogi kažu da je najlepši na svetu. Bio je inspiracija Voltu Dizniju za zamak Trnove ružice i od tad postaje veoma popularan, pa ga mnogi čak i zovu Diznijev dvorac. Kralj Ludvig II je osmislio dvorac iz snova koji je baš kao iz bajke, a ranim jutarnjim satima obavija ga magla koja se diže iz doline ispod litice na kojoj je zamak sazidan. To je definitivno prizor koji ostavlja bez daha.

Nojšvanštajn

Herenkimze je kompleks kraljevskih zgrada koje se nalaze na ostrvu Herreninsel na najvećem Bavarskom jezeru Chiemsee. Ovaj dvorac je bio Ludvigov novi Versaj. Za Ludviga II francuski kralj Luj XIV bio je uzor. Prilikom gradnje dvorca Ludvig je rekao da će to ujedno biti i hram koji će čuvati uspomenu na Luj-a XIV. Nažalost nije dovršen za vreme njegovog života. On je u njemu boravio samo devet dana.

Herenkmize

Linderhof je dvorac okružen prelepim parkovima sa divnim gradjevinama, fontanama, paviljonima i terasama. Izgradjen je u period od 1870-1878 g. Bio je omiljeno prebivalište Ludviga II. Njegova gradnja je počela posle Ludvigove posete Versaju. Ludvig je tada već bio opčinjen Vagnerom i njegovim delima, pa je odlučio da napravi Venerinu pećinu iz Vagnerove opere Tanhojzer. Ulazak u pećinu je zatvoren kamenom koji se otvara uz pomoć tajnog mehanizma. Sama pećina je ukrašena prema scenariju iz opere. Na jezeru u pećini nalazi se ladja u obliku školjke sa malom pozornicom.

linderhof

Bavarski dvorci su obavijeni velom misterije i veoma su interesantna tema za izučavanje. Srednjoškolcima i studentima predstavljaju neiscrpan izvor zanimljivih tema za obradu kroz seminarske, maturske i diplomske radove iz oblasti kulture i istorije. Zato krenite u istraživanje koje će vam otvoriti neke nove pravce razmišljanja i interesovanja.