Od Beograda je udaljen 230km, Ibarskom magistralom 4 sata vožnje.Takozvana magistrala zahteva opreznu vožnju i poštovanje propisa, vozi se brzinom do 80km. Prva pauza u Dićima, na 90km, kafana Zavičaj, u kojoj ce mladi korpulentni gazda skuvati kafu uz ratluk i kiselu vodu za 60 din. Uvek ima divnih lepinja sa kajmakom. Kroz Čačak pogledamo kakvog pečenja ima kod Dragiše, pa nastavljamo do Užica. Počinje uspon, promena klime, vazduha i načina života.

Zlatibor, mesto na koje bi svako od nas trebalo da ode i napuni baterije, očisti organizam i dobrano se naspava.

Borovi, ptice, odjednom si lakši i usporeniji. U turističkom centru sve vri od dece, mlladih, parova, roditelja, baka i deka…meštana koji prodaju domaće proizvode, svih vrsta muzičara… Kafići, kafanice, palačinkarnice, butici, vreva. Šetnja, odmor na klupama kraj jezera, točenje vode na kraljevoj česmi… No čim se udaljimo od centra čekaju nas mirne ulice, divne vile u borovima…idealno za šetnju i razgledanje. Tu je i nova crkva, jedna od najlepše uređenih u Srbiji. Redovna šetnja svakog turiste je do spomenika – oko 1,5km lagane uzbrdice, koju kolone ljudi svih uzrasta i različite kondicije prevaljuju popločanom stazom.na vrhu – divnom pogledu na Čigotu, Tornik, a vidi se i Tara. Postoji i mali restoran – predivno je ujutru se došetati i doručkovati heljda pitu i kiselo mleko. Na vrhu je i Nesin kiosk sa kafom i napicima, domaćin vas ljubazno nudi i ratlukom.

Ko voli kupanje,u centru je veliki i vrlo čist bazen hotela Olimp – 450din celodnevna karta sa ležaljkom i suncobranom. Na 7km od centra su Zlatiborska jezera – pregrađena reka sa kupalištima (Trcinoga, kod Komše i Zlatiborska jezera). Redovno ide vozić (400din povratna karta) ili minibus taxi 100din, u jednom pravcu. Hrane i pića ima za svaki džep i ukus.

jokino vrelo

Popeli smo se žičarom na Tornik, oko 15km od centra Zlatibora, a na vrhu pogled na pola Srbije,Crne Gore i Bosne – predivno! Kafić sa lepim pogledom radi od 11 do 17h. U podnožju bob na šinama, nismo probali jer je krenula kiša sa gradom (usred najveće vrućine u Beogradu).

Kratko je trajalo te smo na pijaci kupili domaći med, borovnice, slatko od šumskih jagoda, čajeve i malo sveže teletine koja je ukusnija, zdravija i jeftinija nego u Beogradu.

pijaca

Za produženi vikend, četvrtak po podne pokret, nedelja povratak ,u apartmanskom smeštaju, potrebno je oko 10.000 din po osobi. Zaista vredi svaku paru (i više)!

Tekst pisala: Lila Milić