Dubai je letovalište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), poznato kao poslovni centar Srednjeg istoka, ali i grad tržnih centara i visokih zgrada. Pronalaskom nafte, ovaj grad prešao je put od pustinjskog predela do jednog od najpoželjnijih destinacija mladih i bogatih. U nastavku teksta upoznajte se sa top 10 turističkih atrakcija u Dubaiju, nekada naselju ribara i lovaca na biserne školjke, a danas svetskoj metropoli i gradu budućnosti.

Ono što privlači turiste u Dubaiju jesu sunce, zabava i turističke atrakcije specifične samo za ovo mesto, koje ga čine autentičnim. Možemo slobodno reći da je u pitanju grad kontrasta, koji predstavlja savršeni spoj tradicionalnog i modernog i koji će vam pomoći da bolje upoznate arapski svet i muslimansku kulturu. Iza sjaja i luksuza, koji su za ovde karakteristični, krije se i stari deo ovog grada koji čuva tradicionalni duh i kulturu od zaborava.

Poseta Burž Kalifi

Najviša zgrada na svetu Burž Kalifa visoka je 829.8 m. Ujedno predstavlja i glavnu atrakciju ovog grada. Pogledi iz opservatorije, koja se nalazi na 124. spratu ove zgrade, zaista su neverovatni i kao takvi predstavljaju neizbežan deo turističkih tura. Zaljubljenici u fotografiju obožavaju noćne posete ovom mestu, jer tada nastaju najlepše panorame. Pruža vam se mogućnost da doživite nešto zaista nesvakidašnje, zato ovekovečite uspomene iz Dubaija, koje ćete pamtiti i čuvati do kraja života.

Kupovina u Dubaiju

Tržni centar u Dubaiju jedno je od najboljih mesta u gradu za posetu tokom dana i za šoping. Takođe, postoji i niz atrakcija za decu: klizalište, gejming zona i bioskop. Ulaz u tržni centar omogućava ujedno i ulaz u Burž Kalifu i Dubai Akvarijum. Šoping je neizbežan, tako da se pripremite za kupovinu u ovom tržnom centru, gde se održavaju i muzički događaji, ali i modne revije. Često se može čuti da je Dubai banja za lečenje „šoping groznice“. Dakle, uživajte u kupovini!

Upoznavanje sa istorijom Ujedinjenih Arapskih Emirata

Muzej u Dubaiju smešten je u tvrđavi Al Fahidi, sagrađenoj 1787. godine za odbranu grada. Tvrđava je kroz vekove menjala svoju namenu. Koristila se kao rezidencija vladarske porodice, kao sedište vlade, kao garnizon i zatvor. Godine 1971. tvrđava je obnovljena i od tada predstavlja glavni gradski muzej.

Putovanjem kroz istoriju Dubaija dobićete priliku da upoznate duh ovog grada, koji se krije iza skupih restorana, hotela i beskrajnog sjaja, koji nam je prva asocijacija na Dubai. Šetnja kroz Al Fahidi četvrt će vam to i omogućiti. Kao dom persijskih trgovaca biserima i tekstilom, izgrađena je krajem devetnaestog veka i poznata je pod nazivom kvart Bastakija.

Uživanje u lepom pogledu

Potok Dubai deli grad na dva dela: Deira i Bur Dubai i predstavlja glavni razlog zbog kog Dubai danas ima status omiljenog turističkog mesta bogatih. U pristaništu Dov, radnici pozivaju turiste na plovila u obilazak, gde upoznajemo život tradicionalnih mornara.

Na Bur Dubai strani, u okolini Bastakija četvrti, nalazi se šetalište iza kog se mogu videti zgrade od koralnih blokova i krečnjaka. Odlično je mesto za šetnju sa pogledom na vodu. Putovanje sa jedne na drugu stranu potoka možete obaviti pomoću brodova za krstarenje ili abra (mali drveni trajekt).

Poseta džamiji Džumeira

Mnogi ovo zdanje smatraju najlepšom džamijom u Dubaiju, a posebno je atraktivna u večernjim satima. U cilju razumevanja muslimanske vere, organizuje se program obilaska džamije, predavanja, časovi arapskog i upoznavanje sa tradicionalnim jelima. Prisustvo u unutrašnjosti džamije Džumeira dozvoljeno je pripadnicima različitih veroispovesti, što je presedan u muslimanskom svetu.

Izgrađena je po ugledu na srednjevekovne hramove i posebno se ističe po živim bićima koja su prikazana na zidovima unutrašnjosti, što nije uobičajeno za bogomolje muslimanskih vernika. Tokom posete džamiji naučićete zašto musliman nose zatvorenu odeću, kako se pravilno moliti i naučićete pet zapovesti Kurana.

Poseta podvodnom svetu u akvarijumu Dubaija

Napomenuli smo na početku da se ulaskom u tržni centar u Dubaiju dobija mogućnost posete Dubai Akvarijumu, koji takođe predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija. U samom akvarijumu nalazi se 140 vrsta različitih morskih bića. Ulaskom u tržni centar, pored mogućnosti besplatnog uživanja u razgledanju, dobijate priliku da prošetate kroz akvarijumske tunele. Čak i izbliza možete uživati u podvodnom svetu Dubaija. Iznajmljivanje brodova sa staklenim dnom i ronjenje u kavezu su veoma popularni, pa ih obavezno isprobajte i vi.

Popodnevno uživanje uz čaj u Burž el Arabu

Najviši hotel na svetu Burž el Arab nalazi se na zasebnom ostrvu i poseta njemu predstavlja pravi luksuz. Novac vam je sigurna karta za ulaz i za odmaranje u ovom hotelu. Uz to, ručavaćete u podvodnom restoranu, gde ćete imati priliku da uživate u podvodnom svetu Dubaija. Dovoljno je da naručite čaj i imaćete pristup 27. spratu ovog hotela, odakle se pruža panoramski pogled na grad.

Potreba za kulturnim uzdizanjem

Zgrada opere u Dubaiju predstavlja glavno gradsko kulturno središte i glavno mesto zabave. Na programu su koncerti poznatih muzičara, pozorišne predstave, opere i baleti, ali postoje i večeri komedije. Predstavlja jedno od modernijih obeležja Dubaija i mesto koje privlači zaljubljenike u kulturu i umetnost.

Akvaventura vodeni park

Nakon dana provedenog u šopingu i razgledanju, odmor u vodenom parku Akvaventura u Dubaiju je svakako obavezan. Tobogan visok devet spratova, ujedno i najveći tobogan na svetu, popularno nazvan „Skok Vere“ morate isprobati i doživeti jedno sasvim novo iskustvo. Kada se zasitite avanture u akvaparku, krenite u podvodni safari. Postoji i prostor sa toboganima, namenjen deci, ali i plaža sa belim peskom duga 700m namenjena šetnji i odmoru.

Zabava za decu u Dubaiju

Najčešće pitanje koje roditelji postavljaju jeste: ima li u Dubaiju turističkih atrakcija koje će zabaviti i njihovu decu? Naravno! Ukoliko decu ne interesuje kupovina i arhitektura, možete im priuštiti surfovanje i jahanje kamila. Ako želite da vaša deca uživaju u prirodnim pejzažima i upoznaju neke nove predele, iskoristite pustinjske ture. Deca su vam previše aktivna i uvek imaju višak energije? Vodeni sportovi i iznajmljivanje kajaka mogu im pomoći da dožive pravu avanturu i iz Dubaija ponesu uspomene koje će pamtiti celog života.


Na kraju, treba napomenuti da Dubai nije mesto samo za ljude sa dubokim džepom. I ljudi srednjeg staleža danas mogu sebi priuštiti luksuz kakav je nekada bilo letovanje u Dubaiju.Volite li kulturu i tradiciju? Želite da se zabavite? Želite dobru kupovinu? Onda je Dubai sa svojih top 10 turističkih atrakcija pravi izbor za vas!

*PR tekst.