Prva i svakako najvažnija vila na Zlatiboru, koja je u Zavodu za zaštitu spomenika u Kraljevu proglašena kulturnim dobrom, poznata je kao Titova vila ili vila Aleksandra Pavlovića. Aleksandar Pavlović je bio beogradski advokat poreklom iz Gornjeg Milanovca koji je kuću nazvao „Malgre Andree“. Nazvao ju je tako po supruzi gospođi Andree, a njen naziv preveden na srpski glasi „u inat Andre“. Njegova supruga je želela da vila ne bude u nekom zabačenom i divljem delu Zlatibora, međutim gospodin Pavlović se oglušio njenim molbama i izgradio je upravo na nepristupačnom mestu. Gospođa Andre kao da je imala neki loš predosećaj u vezi sa ovom kućom, jer je sudbina ove vile bila jako promenljiva i neslavna. Prvo je vlasnicima u vreme Drugog svetskog rata bila oduzeta i proglašena za Titovu vilu, iako Josip Broz Tito nikada u njoj nije boravio već proveo samo jedan jedini ručak 1974. godine. Nakon toga je postala Vila Predsedništva SFRJ-a, a danas je vlasništvo RTS-a kao i vila Nikole Đurića koja se nalazi u neposrednoj blizini, koju danas krasi i lepo odmaralište.

Jedna od najlepših vila na Zlatiboru je i malena vila čiji je naručilac i prvi vlasnik bio ugostitelj Mališa Jovanović, među meštanima poznat kao Šlanjo. Ovu vilu ne krase ograde i luksuzna fasada, ali je zato krasi izuzetna lepota i specijalno slatko mestašce na kome se nalazi. Nalazi se na zaravni proplanka i sa visine ima veličanstven pogled na okolinu.

Vilu Radomira Milaća, beogradskog advokata i preduzetnika je projektovao arhitekta Đuro Borošić. Nalazi se na obroncima Palisada. Izgrađena je neposredno pred početak Drugog svetskog rata, a drvo od kojeg je izgrađena je bilo poreklom iz Bosne. Ceo Zlatibor je prisustvovao dizanju rogova ove vile. Pošto je arhitekta bio oduševljen svojim delom zamolio je vlasnika da mu ustupi deo poseda kako bi napravio istu. Tako je i bilo i 1940. godine su obe kuće bile završene. Izgrađene su od najkvalitetnijih prirodnih materijala, a njihov stil podseća na stil alpskih kućica. Jedna zanimljivost u vezi vile Milaća je i što je u to doba to bila jedina kuća koja je imala vodu u unutrašnjosti.

Dve spomen kuće koje su od velikog značaja za Srbiju i njenu kulturu istoriju su i rodne kuće Dimitrija Tucovića koji je bio na čelu socijalističkog radničkog pokreta Srbije, kao i kuća Sava Jovanovića Sirogojna koji je bio poznat kao narodni heroj.

Ovo su bile samo neke od informacija o kulturnim i istorijskim spomenicima Zlatibora. Preporučujemo vam da ukoliko planirate putovanje na Zlatibor da posetite neke od ovih spomen kuća I saznate još nešto više o istoriji Zlatibora i Srbije. Ukoliko ste ljubitelj kulture i istorije, sigurni smo da će vam posete ovim kulturnim spomenicima ulepšati i učiniti zanimljivijim vaš odmor.