Da, pročitali ste – prošle decenije. Ko bi rekao da su dole navedene serije snimljene pre 2010. godine. Preporuka je pogledati ih, a ako već jeste – podsetite se, jer nekada je bilo dovoljno uključiti epizodu “Prijatelja”, i znati ime svakog lika u seriji. Danas, uz sve platforme koje koristimo, gledamo toliko serija da mnogim likovima ne zapamtimo imena. Ove serije vredi pogledati, posebno uz vrelu šolju čaja pod toplim ćebetom.


“Heroji” – Heroes (2006 – 2010) IMDB. 7.5

Da li se sećate Heroja i svetske zaluđenosti tom serijom? Radi se o tome da obični ljudi tj. nekolicina, otkrivaju da poseduju natprirodne moći i svi streme ka Njujorku – jedni da ga spasu, drugi da ga unište.


“Doktor Haus” – Dr. House (2004 – 2012) IMDB 8.7

Pogrešna dijagnoza drugog nepoznatog doktora obogaljila je glavnog lika serije, doktora Hausa. Ironijom sudbine, on je upravo izvrsni dijagnostičar koji rešava nepoznate i nedokučive medicinske slučajeve (neki od njih su rađeni po isitnitim događajima), poput detektiva Šerloka Holmsa.


“Izgubljeni” – Lost (2004 – 2010) IMDB 8.3

Da li ste gledali “Lost”? Avion se srušio na tajanstveno ostrvo u Tihom okeanu i svi putnici i posada se smatraju nestalim. Međutim, na čudnom ostrvu, pedesetak preživelih putnika suočava se sa neobjašnjivim pojavama kao što su crni dim, beli medvedi, razni zvukovi, bića i čudesa, preispitujući uz to i sopstvene živote i grehe iz prošlosti.


“Bekstvo iz zatvora” – Prison Break (2005 – 2017) IMDB 8.3

Još jedna serija koja je mnoge zaludela tokom jeseni 2005. Briljijantni inženjer namerno počini zločin da bi robijao u zatvoru u kojem se nalazi njegov rođeni brat, koji je nevino osuđen i koji čeka izvršenje smrtne presude. Po celom telu ima istetoviran plan kako da obojica pobegnu iz zatvora pre nego što bude prekasno. Serija ima 6 sezona i puna je neočekivanih obrta.


“Svemirska krstarica Galaktika” – Battlestar Galactica (2004 – 2009) IMDB 8.7

Čovečanstvo za dlaku izbegava potpuni genocid koji nad njim pokušavaju da izvrše dojučerašnje sluge – roboti, koji su potpuno zaposeli svet, ugasivši milione radnih mesta pravim ljudima. Nova generacija čovekolikih robota koji su na početku samo radili za servis telefona, toliko je počela da liči na ljude da ih je na kraju bilo nemoguće razlikovati.


“24” (2001 – 2010) IMDB 8.3

“Agent Džek Bauer bori se protiv terorista svih narodnih rasa i polova. Svaka epizoda predstavlja jedan sat u životu protagonista, pa se tako u toku jednogodišnje sezone prikaže 24 časa. Topla preporuka.

“Čista Hemija” – Breaking Bad (2008 – 2013) IMDB 9.5

Mnogi (posebno muškarci), ovu seriju svrstavaju među top 3 najbolje serije svih vremena. Profesor u srednjoj školi otkriva da ima neizlečivi rak pluća. Zajedno sa svojim bivšim učenikom, on odlučuje da se upusti u poslove sa drogom (metamfetaminom), kako bi prehranio sina sa celebralnom paralizom i trudnu ženu.


“Žica” – The Wire (2002 – 2008) IMDB 9.3

Zasigurno još jedna serija koju smatraju jednom od najboljih ikada snimljenih. Ova krimi serija koju je napisao bivši policajac, prati veze između kriminalnih grupa i rada bezbednosnih agencija širom sveta, a ponajviše u Baltimoru. Svet kriminala, droge i svega što je protivzakonito, prikazan je kroz zanimljive likove.


“U kancelariji” – The Office 2005 – 2013 IMDB 8.9

Za ovu seriju može se reći da spada u top 3 humorističke serije u prethodnoj deceniji, a osvojila je mnoge nagrade širom sveta. Postoje Britanska i Američka verzija i obe serije su podjednako uspešne. Ovaj hit BBC-a, prati kancelarijske službenike i poslovne ljude koji rade od 9 do 5. Ako do sada niste gledali ovu seriju, ne čekajte! Smeh je zagarantovan.