Sigurno vam se desilo da u životu čujete za neka mesta – grad, selo, varošicu i slično, i da vam zvuče potpuno besmisleno, rogobatno pa i smešno. U našoj zemlji pa i okolnim zemljama ima mesta sa stvarno smešnim i neobičnim nazivima, kao što su na primer Smrdić (kod Žitorađe), Dušmanić (kod Golubca), Zabava (blizu Kosjerića), Sumrakovac (kod Boljevca) i mnoga druga.


Ukoliko vam padnu na pamet još neka smešna imena iz naše zemlje i okoline, ili priče vezane za imena gradova, slobodno pišite.

Ipak, u ovom tekstu se radi o mestima u Velikoj Britaniji, jer su njihovi žitelji nedavno izglasali koja su, po njihovom mišljenju mesta sa najčudnijim, najsmešnijim i najrogobatnijim imenima.

Na ubedljivo prvom mestu našao se Šiterton (Shitterton), proglašen za selo čiji se stanovnici ne usuđuju da izgovore odakle su ili gde žive. Sigurno nikome ne treba objašnjavati značenje reči “shit” na engleskom 🙂

Ljuti što su im neprekidno krali tablu sa nazivom mesta, stanovnici su se organizovali da sakupe novac za postavljanje kamenog obeležja, teškog tonu i po.

Sledeći na listi je Skreči Botom (Scratchy bottom), smešten kao i Šiterton u oblasti Dorset. Kako prevesti ime ove varoši, a ostati pristojan? Sigurno se svakome dogodilo da ga nekad zasvrbi na onom delu gde najviše sedi. Zbog takve simbolike popriličan broj agencija za nekretnine je u problemu kada je u pitanju ovaj gradić. Predlog za prevod: Svrbiguz 🙂

Na spisku su i Brokenwind (u slobodnom prevodu Lomivetar), zatim Golden Balls (ima svakakvih zlatnih jaja), Great Snoring (Hrkačina), Ugley (Ružnograd), Crapstone (kamen od …). Za koja smešna mesta ste vi čuli, da li se sećate nekih? Slobodno pišite.