Kada se govori o lepoti Budimpešte i mestima koja bi bilo lepo da posetite uglavnom se govori o mostovima, parkovima, zamkovima i čuvenim građevinama. Često se pominje i neobična mađarska kultura, kao i fantastična kuhinja koja mami veliki broj turista širom sveta. Ono o čemu se malo govori je jedno prelepo mesto koje je idealno za mlade kao i za sve porodice sa decom.

Svi oni koji su ljubitelji životinja, akvarijuma i zooloških vrtova mogu pronaći zanimaciju u prelepom tropikarijumu. Nalazi se u okviru tržnog centra “Campona” koji se nalazi na periferiji Budimpešte. Ukoliko idete u obilazak Budimpešte preporučujemo vam ovo divno mesto ostavite, kao šlag na torti, za sam kraj. Radi svakim danom od 10 do 20 časova i to čak i na velike praznike.  Cena ulaznice je prilagođena različitim uzrastima i prilično pristupačna. Posebni popusti postoje za đake i studente do 26 godina. Ono što je posebna pogodnost za one koji dolaze svojim autom jeste besplatan parking. Ukoliko ne dolazite svojim vozilom i potreban vam je udoban i konforan kombi prevoz do Budimpešte možete više pročitati ovde.

Kada su u pitanju životinje koje možete videti u tropikarijumu, verujem da ćete se iznenaditi velikim i raznolikim izborom životinja. Pošto se zove tropikarijum jasno vam je da se radi uglavnom o životinjama iz tropskih predela poput krokodila, egzotičnih ptica, zmija, čak i raznih ineskata, paukova, škorpiona, ali naravno i prelepih raznobojnih riba. U prvoj prostoriji ćete naići na fantastičan tropski ambijent u kome su svoj dom našli patuljasti majmuni i zmije u terarijumima. U njoj će vam praviti društvo i jedna neobična ptica dugačkog kljuna.

Kada zakročite u sledeću prostoriju ugledaćete obilje veštačkih palmi i imati priliku da posetite jezerce u kome se nalaze krokodili. Ovo jezerce ukrašava i prelep vodopad. Paviljon sa krokodilima se zove “Rainforest”.

Zatim sledi verovatno najzanimljiviji deo tropikarijuma, veliki tunel od čak 12m u kome ćete ugledati morske pse i raže kako zainteresovano kruže oko vas. Ovakav prizor verujem da nikada nećete zaboraviti, jer je zaista fascinantan. U ovom kompleksu možete uplatiti i ronjenje uz pratnju instruktora, a određenim danima u nedelji čak i hraniti morske pse. 

Sigurni smo da će ljubitelji fotografije naći mnoštvo zanimljivih kadrova. Fotografisanje je dozvoljeno, ali naravno bez blica. Toplo vam preporučujemo da posetite ovo neobično egzotično mesto i njime zaokružite svoju avanturu zvanu Budimpešta.