Problemi sa zubima nisu isključivo rezervisani za vašeg stomatologa. Pogledajte listu najzanimljivijih životinja sa krajnje neobičnim zubima, koji su češće veći problem drugima nego njima samima. Iako izgledaju krajnje neobično kao da nisu sa ovog sveta, verujte nam na reč, ne radi se o zubnim implantima niti su u pitanju džinovske fasete, ovi zubi su 100% prirodni.


Babirusa – svinja jelen

Babirusa – svinja jelenOva neobična životinja je toliko neobična, gotovo bizarna, da nas njena pojava mora naterati na pomisao kako je moguće da se evolucija postarala za nastajanje ovakvog stvorenja. Babirusa, drugačije poznata i kao svinja jelen, životinja je koja nastanjuje Indoneziju. Neobična je zbog velikih donjih očnjaka koji se poput kandži nadvijaju nad gornjom vilicom, ali i zbog gornjih očnjaka koji su povijeni unazad poput kljova. Dok im donji očnjaci služe za napad, gornji su rezervisani za odbranu od napadača. Svojim očnjacima, ova neobična životinja može da probode glavu svog neprijatelja.


Kašmirski mošusni jelen

Kašmirski mošusni jelenOvaj krajnje neobičan jelen sa očnjacima živi na Himalajima, u Pakistanu i Avganistanu. Pre nekoliko godina, grupa naučnika je zabeležila pojavu ovog jelena, prvi put nakon šezdeset godina. Ova životinja je ugrožena zbog lova, s obzirom da se meso ovog jelena smatra prestižnim, dok se mošusne žlezde koriste u farmaceutske svrhe. Na crnom tržištu, ove žlezde dostižu cenu i od 45.000 američkih dolara po kilogramu. Svoje neobične očnjake mužjaci ove vrste koriste u međusobnim borbama oko prevlasti nad ženkama u vreme parenja.


Pajara-riba vampir

Pajara-riba vampirOva pomalo zastrašujuća riba svoj izgled čuva još iz vremena kada su zemljom ponosno hodali ogromni sabljasti tigrovi. Dugačka preko jednog metra, živi u vodama Amazona, hraneći se drugim ribama koje savladava svojim 10cm dugim zubima nalik koplju. Iako je omiljen ulov mnogih ribolovaca, od ujeda ove ribe strahuju i najiskusniji pecaroši na Amazonu.


Veliki ronac

Veliki ronacIako na prvi pogled veliki ronac izgleda kao bila koja plovka, ovoj ptici svakako ne želite da se približite previše ili da joj pružite dlan sa pšenicom. Veliki ronac naime, poseduje preko sto pedeset kao sečivo oštrih zuba, zakrivljenih unazad poput udica koje i bukvalno prepolovljavaju tela riba na pola. Ove nimalo bezazlene plovke žive na području Severne Evrope, Azije i Amerike.


Jednogrba kamila

Jednogrba kamilaIako biljojede opravdano smatramo bezopasnim životinjama, neki od primeraka imaju vilice koje moraju uneti malo zebnje kod čoveka. Iako biljojed koji se hrani ispašom, ljupka i pitoma jednogrba kamila ima prilično velike zube dužine i do 7,5 centimetara. Sa tako dugim zubima i jakom vilicom koju poseduje, ne trebaju da nam zvuče neverovatnim brojne priče o kamilama koje su na spavanju ubile svoje vlasnike, često iz osvete zbog prevelikih batina prilikom jahanja ili transporta.

Da se sa kamilama nije šaliti, govori i činjenica da svojim moćnim zubima mogu prelomiti ljudsku lobanju. Jednogrbe kamile su naročito razdražljive u vreme parenja i tada je bolje kloniti se ove životinje ćudljive naravi. Još jedna zanimljivost u vezi sa jednogrbim kamilama – iako su njihova prirodna staništa u Severnoj Africi i Maloj Aziji, one žive i u Australiji, gde su daleke 1840. godine prenete sa Kanarskih Ostrva. Pitanje je samo kako kenguri izlaze na kraj sa njima!

Autor: Stefan Nikolić