U svakodnevnom životu, bezbroj ljudi izabere da se odrekne svog slobodnog vremena kako bi pomogli drugima – bilo da se radi o pomaganju starijima, spašavanju napuštenih životinja, ljudskih života ili pomaganju nekome da reši određeni problem – svakodnevno smo svedoci dobrih dela, a prolećno raspoloženje ide u prilog jačanju onog “dobrog u nama”. Zato, u duhu donošenja prolećnih odluka, odlučite se da negujete pozitivne misli i pomagate drugima jer se dobro dobrim vraća – a sada je to i naučno dokazano!

altru

Istraživanja pokazuju da potreba da pomažemo čini da se i sami osećamo ugodnije. Ali, tu se priča ne završava. Sve veći broj naučnika veruje da dobra dela pozitivno utiču na naše zdravlje dok su neke studije čak zaključile i da nam altruizam pomaže da živimo duže. 

Veza alturizma i stresa je otkrivena sasvim slučajno 1956. godine, kada je tim istraživača sa univerziteta Cornell, sproveo istraživanje sa 427 udatih žena koje imaju decu. Oni su očekivali da će žene sa više dece biti pod većim stresom koji direktno utiče na životni vek. Iznenađujuće, istraživači su otkrili da broj dece, obrazovanje, klasa, i radni status nisu uticali na dugovečnost. U istoj studiji, koja je trajala 30 godina, sasvim slučajno je otkriveno da je čak 52% žena koje nisu nikada volontirale, na kraju obolelo od neke teže bolesti, za razliku od 32% žena koje su redovno volontirale u nekim organizacijama.

ljubaznost

Mnoge  studije su pokazale da alturizam značajno smanjuje nivo stresa – glavnog uzročnika većine bolesti – a samim tim, da značajno menja našu fiziologiju. Kod testiranih ljudi koji su gledali video koji je prikazivao dobra dela, zabeleženi su privremeni skokovi nivoa hemikalija koje jačaju imunitet. Kod žena koje su komšije smatrale dobrim osobama jer vole da pomažu drugima, pronađen je povišen nivo oksitocina – hormona ‘vezivanja’ koji nam pomaže da se osećamo dobro.

charity

Vezu oksitocina i dobrih dela potvrdila je još jedna nedavna studija. “Oksitocin je odgovor na stres. Kada je osoba altruistična i kada dotiče ljude u pozitivnom smislu, pomažući im u nevolji, nivo oksitocina ide prema gore – što znači da ​​stres ide prema dole”, zaključio je Gregory L. Fricchione, profesor psihijatrije na Harvardu.

Brojne studije sprovedene u različitim vremenskim periodima i državama, zaključile su jednu zajedničku stvar: altruistične emocije – “droga pomagača” – stvaraju fiziološke reakcije u telu tako što povećavaju nivo hormona oksitocina (zbog kojeg se osećamo dobro), smanjuju nivo stresa i poboljšavaju imunitet (stvarajući zaštitna antitela).

Altruizam u nama izaziva hemijsku reakciju sličnu onoj koju izaziva i istinska ljubav.

alt

Zato budite dobri i nasmejani i vodite se onom starom: dobro se dobrim vraća!