Svako ko ima dvorište (a posebno ono u kojem se nalazi crevo za vodu), ima te sreće da svoj auto ne mora da održava po raznim perionicama, kao i da ne mora da troši dodatan novac na čistoću istog. Mora se priznati da soda bikarbona ne može poslužiti kao gorivo, ali se njome može lepo očistiti auto, motor, bicikl ili cela garaža. Njome možete ukloniti insekte, tragove blata, ptičjeg izmeta i slilčne vrste prljavštine sa karoserije, a da pritom ne oštetite boju ni hromirane delove.


Pranje automobila spolja

Rastvorite 4 supene kašike sode bikarbone u isto toliko alkoholnog sirćeta i 4 litre mlake vode. Ako je auto veoma prljav, dodajte jednu supenu kašiku deterdženta za pranje posuđa. Trljajte sunđerom, isperite, pa obrišite krpom od jelenske kože ili od mikrofibera za karoserije, specijalna stakla i nerđajuće čelike. Za hromirane površine koristite pastu od 3 dela sode bikarbone i jednog dela vode. Nanesite vlažnim sunđerom ili četkom, isperite i uglancajte. Skorele mrlje lako ćete ukloniti ako upotrebite rastvor koji se sastoji od 2 do 3 supene kašike sode bikarbone na 1 litar tople vode. Ostavite da deluje nekoliko minuta, lako istrljajte i isperite.

Pranje automobila iznutra

Uglavnom je dovoljno da auto dobro usisate iznutra, osim ako često vozite decu ili domaće životinje – u takvim slučajevima velika je šansa da ćete imati problema sa upornijim mrljama i neprijatnim mirisima. Prvo pređite usisivačem preko sedišta i tepiha da izvučete prašinu, natrljajte svuda sodu bikarbonu i dobro je utrljajte pa pustite da deluje oko jedan sat pre nego što usisate ponovo. Ne zaboravite da očistite i ispraznite pepeljaru u kolima i da u nju tankim slojem pospete malo sode bikarbone, da bi upila neprijatne mirise ohlađenog duvana i ostatka pepela.

Čišćenje poda u garaži

Ovo je caka jednog mehaničara koji radi za peugeot servis. Za sveže mrlje od ulja pokušajte posipanje sodom bikarbonom, glinom ili mešavinom za mačije toalete, da biste upili najveći deo masnoće ili mirisa. Zatim očistite mrlju rastvorom od dve supene kašike, kristalne sode i jedne kašike alkoholnog sirćeta, u jednom litru tople vode.

Pranje majstorskog pribora

Sanduk sa peskom biće vam sasvim dovoljan za čišćenje lopata, ašova, budaka, motika, grabulja i garažnog alata. Samo ih nekoliko puta uronite u pesak koji će prvo skinuti zemlju sa njih. Zatim ih natrljajte krpom umočenom u mašinsko ulje (metalne delove). Sanduk sa peskom držite u baštenskoj šupi ili u garaži, a ako je isti dovoljno veliki – možete držati sav alat u pesku. To je navodno dobro za metal i gvožđe.

Tragove rđe sa nekih sečiva kao što su baštenske makaze, treba istrljati polovinom glavice crnog luka. Između dve upotrebe, oštrice možete i čistiti metil-alkoholom, a možete ih nadneti i nad plamen da odstranite tragove parazita. Ne zaboravite da stavite rukavice pri svakoj od navedenih radnji.