Zašto ne biste probali da napravite sami deterdžent ili omekšivač domaće radinosti za pranje veša, koji će jednako efikasno očistiti tekstil i odeću, kao i onaj kupovni, uz trostruko manje štetnih dejstava po decu, kućne ljubimce i okolinu. Neka vam još jedan od razloga bude i štednja, ali ne samo finansijske prirode već i ona koja se tiče zdravlja.


Evo nekoliko recepata koji će vam poslužiti:

1. Kućni tečni deterdžent

Osim ako ne želite da se upustite u vrlo složene operacije, najbolje je da koristite bazu za pranje koju možete nabaviti u prodavnici, kao što je tzv. marseljski (peraći) sapun. Izbegavajte one iz supermarketa koji nemaju sve prirodne sastojke. Proverite da li sadrži glicerin jer on prelazi u rublje koje perete.

Zeleni peraći sapun pravi se sa maslinovim uljem, ali je kao takav bolji za klasičnu upotrebu nego za pranje veša. Imajući sve navedeno u vidu, evo recepta za domaći tečni deterdžent sa kojim možete prati veš, sve vrste tekstila u kući, a sa njim je čak i lako čišćenje rolo zavesa:

Sastojci – 3l vode, oko 150gr sapuna (nastruganog ili u ljuspicama), 2 supene kašike sode bikarbone.

Postupak: 

Prokuvajte 2l vode, sipajte nastrugani peraći sapun i mešajte sve dok ne dobijete homogenu smesu. Pustite da se malo ohladi, dodajte ostatak vode i sode bikarbone i sve izmešajte.Sipajte kutlačom u neku staru posudu od deterdženta i neka odstoji par sati.

Pre prve upotrebe dobro promućkajte. Za pranje u mašini koristite čašu od senfa kao mericu što je negde oko 15cl. Ako je veš puno prljav, dodajte još jednu kašiku sode bikarbone. Rezultati će vas oduševiti! 

Još jedan savet – ne koristite sodu bikarbonu za ispiranje svile i vune, ni pod razno. Za pulovere i drugu vunenu odeću i rublje, koristite peraći sapun u ljuspicama i hladnu vodu, pa ih potom sušite negde napolju na svežem vazduhu i to bez ceđenja. 

2. Domaći omekšivač za pranje veša

Komercijalni omekšivači su namirisani veštačkim mirisnim aromama, i pored toga što ne deluju baš svi efikasno na rublje, mogu izazvati alergijske reakcije, posebno kod beba i male dece. Osim toga, oni malo jeftiniji se stvrdnjavaju u pastu koja je lepljiva pa tako štete i mašini za veš. 

Sastojci – 30cl alkoholnog sirćeta, 2 supene kašike sode bikarbone, 50cl mlake vode, 10 kapi uljane esencije lavande ili limuna.  

Postupak:

Prvo, uzmite bocu od 1,5l, da biste imali dovoljno prostora. Sipajte u nju mlaku vodu i sodu bikarbonu pa promućkajte da bi se prah potpuno rastvorio. Potom, dodajte sirće i uljanu esenciju, ali ne zatvarajte flašu odmah već sačekajte da se tečnost dobro ispenuša.

Kada se smiri hemijska reakcija penušanja, sipajte tečnost u pregradu za omekšivač u mašini. Ako dobro napravite ovaj recept, rublje će vam čak biti mekše nego kad bi ga oprali sa kupovnim omekšivačem. 

3. Oživite svilu i beli tekstil

Alkoholno sirće može efikasno oživeti svilenu odeću koja je izgubila sjaj i sve vrste bele tkanine. Posle ručnog pranja svilenih bluza i drugih odevnih predmeta, treba ih potopiti bar 1 sat u hladnu vodu sa malo sirćeta (2-3 kašike idu količinski na manji lavor sa vodom). Sirće lepo izbeljuje pamučnu tkaninu, ali treba sipati 2 šolje sirćeta i u kipuću vodu pa potopiti u taj rastvor odeću preko noći. 


Ako hoćete da vam boje na tkaninama budu trajnije, sirće i tu može da pomogne. Ishod nije uvek isti, ali se preporučuje potapanje u mlaku vodu sa sirćetom i supenom kašikom soli, bar 1 sat pre pranja.