Hladnoća, dehidratacija i vlaga mogu loše delovati na kožu ruku i na usne, tako da se na njima pojave naprsline koje se, srećom, mogu lečiti domaćim receptima. Isto je kod promzrlina – zimski problem koji se ispoljava u vidu akutnog crvenila, naticanja, pa čak i bolova koja stvara suva koža.

Zimi obavezno koristite sapun za osetljivu kožu i dobro brišite ruke. Više puta dnevno namažite ruke i lice zaštitnom kremom, a za one najosetljivije – vazelinom. Ako je hladno i plašite se promrzlina, obavezno nosite rukavice.


Med leči kožu, hrani je i vraća joj vlagu

Stavite med direktno na promrzline i na naprsline kože ili natopite sterilnu kompresu i zagrejte med. Stavite na ugroženo mesto i obmotajte suvim zavojem. Najbolji je med lavande. Pčelari preporučuju da se za promrzline koriste mešavine meda lavande i propolisa (2gr tinkture propolisa na 100gr meda). Za ispucale usne, dobro je rastvoriti med u ulju badema i time hraniti i hidrirati sluzokožu, sve dok traje hladno vreme.


Masaža glicerinom

Glicerin je masan i hidrantan pa ga možete pomešati sa nekoliko kapi limuna, i time masirati naprsline na koži vrhovima prstiju.

Blagodeti maslinovog ulja protiv promrzlina

Stavite na promrzline komprese umočene u mlako maslinovo ulje, pomešano sa malo limunovog soka. Dobro bi bilo da komprese pravite od toplog peškira i folije ( najbolja je folija za plastenike jer je debela). Ako je već došlo do naprslina kože na rukama, možete pokušati tretman smesom od 2 supene kašike gline rastvorene u jednoj supenoj kašici vode i pomešane sa 2 supene kašike maslinovog ulja.
Ostavite da smesa deluje oko pola sata pa isperite vodom i pažljivo obrišite ruke.
Ako su vam usne ispucale, a podnosite ukus maslinovog ulja, stavite nekoliko kapi na usne i protrljajte ih.