Da li ste primetili kako su vam prozori i staklene površine češće prljavi tokom zime? Logično, zbog veće zagađenosti vazduha izazvanom raznoraznim česticama u vazduhu. Generalno, prašina i prljavština se najviše primećuju na staklenim površinama.

Da bismo očistili sve staklene površine, bez obzira na to da li je reč o prozorskim oknima, ogledalima, staklenim posudama ili stočićima, soda bikarbona (koja razmašćuje) u kombinaciji sa belim sirćetom, pokazaće se kao jedno od najefikasnijih sredstava.


ČIŠĆENJE PROZORSKIH OKANA I OGLEDALA

Rastvorite 1 času alkoholnog sirćeta u 2 litre tople vode. Istrljajte okna sunđerom umočenim u rastvor i pustite da penušava tečnost odlepi masnoću i prljavštinu. Uzmite gumenu špahtlu da eliminišete višak vode sa stakla, pa zatim posušite zgužvanim novinama.

Ako perete ogledalo, upotrebite manje vode i obrišite ga krpom od mikrofibera. Razultat će biti sjajan. Posle ovih tretmana odustaćete od komercijalnih proizvoda za čišćenje, pa ćete imati više prostora u plakaru. Mali trik – ako koristite gumenu špahtlu, jednom prebrišite vertikalno, a jednom horizontalno kako bi uklonili sve tragove prljavštine.

ČIŠĆENJE KRISTALNOG STAKLA I POSUĐA

Da biste staklu povratili sjaj, sipajte supenu kašiku belog sirćeta i supenu kašiku soli u vodu za pranje. Koristite pamučne ili mikrofiber krpe, zgužvane novine i meke sunđere. Za staklo vam nije potrebno nikakvo sredstvo za čišćenje osim navedenog, a posebno ako je u pitanju kaljeno staklo koje je otporno na sve štetne uticaje. Za kristalne čaše možete koristiti hladnu vodu i sirće.

ČIŠĆENJE VETROBRANSKOG STAKLA

Za vetrobranska stakla ponovite isti postupak kao i za okna. Jedino što još možete da uradite ako ima tragova nalepnica, jeste da malo istrljajte staklo vrućim sirćetom. Da biste uspešno završili čišćenje, pređite vetrobransko staklo krpom natopljenom sirćetom i istrljajte gumenom špahtlom za čišćenje stakla.

KAKO OČISTITI VEOMA PRLJAVE STAKLENE POVRŠINE

Pre nego što pređete na klasično pranje, istrljajte staklene površine sunđerom potopljenim u sodu bikarbonu, ostavite malo da odstoji pa isperite. Ako vam je negde ostala boja od krečenja, istrljajte te mrlje vrućim sirćetom i ostavite oko 10 minuta pa ostružite skalpelom ili brijačem.

PRANJE STAKLENOG POSUĐA

Što je voda tvrđa, tečnost za pranje sudova je manje efikasna. Kako se to može utvrditi? Deterdžent manje peni, a na posuđu se hvata kamenac. Soda bikarbona i ovde omekšava vodu i pojačava svojstvo dobrog ispiranja, dok istovremeno razlaže masnoću. Ako ručno perete sudove, rastvorite supenu kašiku sode bikarbone u sudoperi sa posuđem, pa onda perite uobičajenim deterdžentom.

Pranje staklenih ili plastičnih boca od ulja – ubacite kašiku sode bikarbone i kašiku sirćeta, dobro promućkajte, isperite vodom u deterdžentom, a zatim samo hladnom vodom. Mešavinu od sode, sirćeta i vode možete koristiti i za pranje sunđera, krpa i četki za sudove.

RECEPT ZA KUĆNI DETERDŽENT ZA SUDOVE

1 kašika sode bikarbone, 1 kašika tečnog sapuna za pranje ili sapuna u ljuspicama, čaša tople vode i 1 kafena kašičica belog sirćeta. Promešajte, promućkajte i gotovo. Ovu ekološki prihvatljivu tečnost možete držati u boci sa poklopcem.