Bašte su nešto najlepše sto postoji leti u gradu, složićete se. I dobro znamo da je ipak potrebno uložiti dodatno vremena i truda za održavanje bašte, ponajviše tokom letnjih meseci – kada su nam realno i najpotrebnije.

Uobičajeno je da se bašta prska vodom rano ujutru ili kasno uveče jer je tako isparavanje vode manje i svima je opšte poznato da se toga najviše treba pridržavati tokom velikih vrućina, kada sunce jako prži. No, i recikliranje upotrebljene vode i stvaranje vodenih rezervi za zalivanje može biti korisnije i za vas i za same biljke.


Recikliranje vode

Kućna otpadna voda: možete slobodno upotrebiti vodu od pranja povrća, kao što se to činilo u stara vremena, kada se voda donosila iz bunara. Vaše biljke biće vam zahvalne jer je takva voda za njih hranljivija od obične česmovače. Generalno, ako vam je recimo letnja kuhinja većinom od drveta, gledajte da koristite što je manje vode moguće (česmovače), zbog nagrizanja površina. Ako želite da zaštitite površine od truljenja i nagrizanja, bilo u kući ili napolju, u onda je najbolje odlučiti se za kvarcne radne ploče.

No, vratimo se na vodu za zalivanje. Tzv. reciklirana voda je pogodna i za zalivanje biljaka koje se nalaze u kući, a imaćete je uvek dovoljno i u periodima kada snabdevanje vodom nije redovno, pri čemu ćete dosta i uštedeti. Možete koristiti i vodu koja se ocedi sa opranog rublja.

Korišćenje kišnice na balkonima – najlakše je koristiti prirodne padavine za zalivanje biljaka na balkonu ili u dvorištu pa ne bi bilo loše da nabavite namenski rezervoar za prikupljanje kišnice, a ukoliko ga nemate – možete postaviti neko plastično burence i tako sakupljati vodu koja je dobra i za osetljive biljke poput orhideja.

Kako prorediti zalivanje biljaka?

U bašti – postavite posudice oko osnova drveća, žbunja i ukrasnog bilja, tako da se u njima zadrži voda i posle zalivanja. Dosta je i da napravite “zidić” od zemlje oko biljke, prečnika 40-60cm, zavisno od veličine biljke. Ova metoda je naročito važna u toku prve godine posle sađenja biljke, jer voda treba da dopre do korena i da podstiče njegov rast. Mogu se staviti i boce od mineralne vode koje na oko ne deluju baš lepo, ali su i više praktične i sadrže znatno više vode.

Možete iskoristiti i neke druge posude koje vam u kući nisu potrebne, a imaju kupast ili sličan oblik, s tim što vrh kupe treba da bude probušen da bi voda oticala u zemlju, a za ovu svrhu su vrlo zgodne posudice od terakote, koje su po prirodni porozne.

I ne zaboravite – (tečno) đubrivo za sve biljke u bašti, koje možete nabaviti u skoro svakoj cvećari ili poljoprivrednoj apoteci, odlična je prehrana koju možete “pojačati” ako idete na more nekoliko i dana i plašite se da postoji mogućnost od isušivanja biljaka.

Biljke koje se tako prehranjuju tokom velikih vrućina postaju mnogo izdržljivije na spoljne uticaje. Možete napraviti i domaće đubrivo ako u blenderu izmiksate crnu kafu, ljuske kuvanog jajeta i kore od banane. Pomeštajte smesu sa vodom za zalivanje i biljke će vam biti zahvalne.