Bliži se leto i svi ga jedva čekamo. Svako ko ima svoju terasu, baštu ili dvorište pravi je srećnik, morate priznati. Pored biljaka i cveća koje ukrašavaju okolinu, tu je i baštenski nameštaj o kojem bi trebalo posebno voditi računa, kako ga ne bi oštetio zub vremena.

On može da strada čak i kada se tokom zime unese unutra. Plastika tamni i puca, drvo i trska se deformišu i trunu, metal rđa kada je obojen. U nastavku pročitajte nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete očuvati svoj baštenski nameštaj.


Čišćenje trske i drveta

Dobro očetkajte nameštaj i nastavite postupak kao i u prethodnom slučaju, ali ga nemojte mnogo kvasiti. Ostavite da se suši na vazduhu i izbegavajte jako sunce ako ne želite da se nameštaj deformiše. Ako je drvo počelo da trune, nanesite na njega vodu sa dosta sirćeta i 1 kašikom sode bikarbone. Dobro istrljajte pa pusite da se osuši.

Čišćenje zarđalog metala

Mrlje od rđe su veoma učestala pojava na baštenskom nameštaju. Kada ih zapazite, preporučljivo je da temeljno prvo očetkate tu površinu nekom metalnom četkom. Posle toga možete natrljati zarđale površine presečenim krompirom i sodom bikarbonom. Ako želite da izbegnete dodatna oštećenja, tu su klub stolovi po meri koje možete da naručite ili napravite sami.

Čišćenje plastike

Upotrebite rastvor od 3-4 kafene kašičice sode bikarbone i 1 kafene kašičice tečnosti za pranje sudova, na litar tople vode. Mere možete menjati zavisno od površina koju čistite i stepena njihove zaprljanosti. Istrljajte površinu nameštaja sunđerom, ostavite nekoliko minuta pa isperite sirćetnom vodom.

Insistirajte na mestima gde su najveće naslage i istrljajte ih sodom bikarbonom u vidu paste. To isto važi i za nameštaj od sintetičke smole, koja takođe spada u veštačke materijale. Pre svega navedenog, nameštaj dobro očetkajte da skinete prašinu.

Jastuci za sedenje i naslon

Jastuke za baštenske stolice, ako ih niste zaštitili pre odlaganja, natopite posipanjem sode bikarbone, naročito ako vam je taj nameštaj stajao u podrumu, na tavanu ili garaži. Prodavnice sredstava za održavanje kuće pune su proizvoda za čišćenje baštenskog nameštaja, ali su oni manje ili više efikasni u pranju, skupi i korozivni.

I za ovu vrstu čišćenja soda bikarbona je nezamenljiva. Ona otklanja masnoću, zaustavlja razvoj gljivica pod uticajem vlage, a njena zrnca dobro čiste svaki trag nečistoće.

Kako oživeti tekstil svetlih boja?

Sirće može efikasno oživeti materijale od tvrđeg tekstila, koji su izgubili sjaj u periodu između dva leta. Takođe može osvežiti i svaku tkaninu bele boje, ako znate kako da ga koristite. Posle klasičnog ručnog pranja, sve predmete treba potopiti bar na 1 sat u hladnu vodu sa malo sirćeta (2-3 kašičice na manju posudu sa vodom).

Sirće lepo izbeljuje i pamučnu tkaninu, ali treba sipati 2 šolje sirćeta u kipuću vodu umesto u hladnu, pa potopiti u taj rastvor preko noći. Nikada ne mešajte sirće i natrijum hipohlorit, bez obzira da li perete ručno ili u mašini. Sirće dobro fiksira i boju na tkanini koja se pere. Ishod nije uvek isti, ali se preporučuje u mlaku vodu sa sirćetom i barem 1 sat pre pranja. No, sve zavisi od kvaliteta tkanine i boja.