Svi znamo kakav nas miris vazduha okružuje (posebno zimi), a osveživači vazduha koji se kupuju u radnjama poprilično remete naše zdravlje i okruženje. Stoga umesto raznih industrijskih mirisa treba koristiti dobro poznatu sodu bikarbonu ili glinu jer su ekološki prihvatljivi proizvodi i nisu štetni po ljude i životinje.

Pročitajte nekoliko saveta o tome kako da uklonite neprijatne mirise, a i zagađivače na prirodan način, u nastavku teksta.


Soda bikarbona ne samo što dobro upija miris i nije toksična već se biološki i razgrađuje. U industriji se koristi za neutralizaciju fabričkih gasova. Glina mođe da apsorbuje skoro 100% težine vode, a dobro upija gasove, pa samim tim i mirise. Sok od limuna i sirće takođe su delotvorni. Ukoliko nemate kuhinju ili kupatilo poput tzv. m90, sa mermerom ili kvarcom koji upijaju vlagu, neophodno je da stalno provetravate, čistite i osvežavate prostorije.

Krenite od kante za smeće, pepeljare, peći na loženje

Nakon što ispraznite i operete kantu za smeće, pospite njeno dno sodom bikarbonom. Možete je sipati direktno i u kesu za đubre. To će biti posebno korisno ako bacate otpatke koji šire jak miris: pikavce, kore voća i povrća, ribu, pelene i sl.

Što se tiče pepeljara, možete takođe direktno u njih sipati malo sode bikarbone, a isto možete učiniti sa pepeljarom u kolima. Sodu bikarbonu isto tako možete sipati i u korpu sa prljavim vešom ili u patike i cipele nakon izuvanja.

Nastavite sa plakarima i sobama

Prvo potražite sve uzročnike neprijatnih mirisa. Možda negde curi voda, buđaju se ostaci hrane, možda je uginuo neki miš ili pacov ne daj Bože. Ali ako je vaš plakar samo dugo bio zatvoren i neprovetren, nezamenljiva soda bikarbona i tu ima učinka. Stavite samo posudicu sa sodom u ormar i menjajte je svakog meseca. Tako će nestati svi ustajali mirisi.

I frižider je moguće neutralisati –

Pošto se u frižideru drži hrana, ona često pokupi svakakve mirise koji vremenom postaju neprijatni. I taj problem ćete rešiti tako što ćete po frižideru rasporediti nekoliko posudica sa grumenjem gline ili sa glinom u prahu. Sadržaj posudica bi trebalo povremeno menjati, a isto možete raditi, pogodite – sa sodom bikarbonom.

Kako dezodorisati rernu –

Zagorela masnoća, pečena riba ili otopljen sir ostavljaju dugo ružne mirise u rerni. Nakon što ste izvadili hranu iz rerne, ubacite u nju koru limuna i pomorandže i pustite ih da se “peku” 15ak minuta. Kuhinja će lepo zamirisati, a limun će ubiti sve neprijatne mirise.

Neturalizacija mašine za pranje posuđa

I mašina može ostaviti neprijatne “mokre” mirise na posuđu ako je stara, naročito ako se sudovi prethodno ne ispiraju. I to se, takođe može rešiti sipanjem kašičice sode bikarbone na dno mašine. Isto važi i za mašinu za pranje veša.

I na kraju – toaleti

Ako je ikako moguće, trudite se da izbegavate hemijske osveživače i uvek se opredeljujte za one prirodne. Jaka hemija u kući sa razlogom ima nalepnice koje naglašavaju štetnost po okolinu i nije neophodna za mesto u kojem obitavamo (razumno je koristiti ih u poslovnom prostoru i industriji).

Mešavina zelene gline u prahu uz desetak kapi uljanih esencija limuna, bora, eukaliptusa ili bilo čega što se vama dopada, upiće sve neprijatne mirise u toaletima, a ujedno će upijati i višak vlage. Ovu mešavinu menjajte na dve nedelje.