Koliko puta smo čuli frazu da lepota dolazi iznutra. Da moramo voditi računa o stanju tela, uma i duha, izbegavati stres, neprijatnosti i negativne ljude. Da ne smemo mi biti negativni.
Isto toliko puta smo u tome maestralno posrnuli i učini upravo suprotno. Iznervirali se. Dopustili da nas nešto pogodi. Posegli za slatkišima, gaziranim napicima, grickali nokte ili škrgutali zubima od nervoze. I nekako ni ne primetimo posle nekog vremena kako ono što je uz nas od kad znamo za sebe, počinje da slabi, trune i kruni se. Naš duh, naše vreme, naši nervi, koža, zubi…lepota i život sam. Dan po dan.


Postoji bezbroj faktora koji predstavljaju prepreke lepom izgledu, a tiču se prevashodno estetike i higijene. Nije pitanje lepote pitanje genetike, savršene simetrije, lepih prstiju, dugih trepavica ili nogu, savršeno izvajanih oblina ili mišića, guste kose ili punih usana. Lepota dolazi onda kada smo zadovoljni sobom. I svi je vide. Neopipljivu, neuhvatljivu, neopisivu.
Ipak, nije baš sve uvek trajno, bilo dobro ili loše, što je dobra vest za sve nas koji težimo tome da iz dana u dan budemo sve bolji. Sebe radi. Bitno je pak da potraga za rešenjima ne prestaje.
Loše navike, samodestruktivnost ili splet okolnosti često utiču na to da vremenom izgubimo nešto svog sjaja. Pored svih preparata, šminke, odeće, frizera i farbi, nakita i cipelica (koje umeju da pomognu), nekad jednostavno nešto fali. Nekad kao da taj stres prosto uzme svoj danak i on postaje vidljiv, direktno ili indirektno.

Uzmimo za primer estetiku zuba i njenog pratioca – imperativnog pratioca lepote, osmeha.
Retko se priča o pojavi koja je neverovatno česta i kod dece i kod odraslih. U pitanju je bruksizam-škripanje ili škrgutanje zubima. Najčešće se dešava noću tokom sna kao nesvesna radnja. Međutim neki ljudi škripe zubima i tokom dana kada su napeti i pod stresom. Ova pojava se dešava na podsvesnom nivou, a pored stanja stresa i nepravilan zagrižaj kod dece i odraslih takođe može biti uzrok. Nekad se može rešiti protetički, a nekad je jednostavnije rešiti to protetskim navlakama ili okluzivnim splintovima.

Nekad je uzrok manjku našeg osmeha fizička trauma, povreda, pad. Nekad neki kvar. Oboljenje zuba ili upala desni. Samo oni koji su proveli godine krijući loše sklepane navlake ili okrnjene zube, preklopljen zagrižaj ili čak potpuno odsustvo zuba znaju koliko to utiče na svakodnevnu dinamiku života i socijalnih interakcija. Takođe uzrokuje stres i bol. Teško je lečiti bilo šta kada već deluje da je prekasno, ali moderna medicina i stomatologija su toliko uznapredovale da praktično više ne postoji stanje koje ne može da se reši. Ulazak u stomatološku ordinaciju je postala daleko prijatnija praksa, bilo da ste pošli na rutinsko čišćenje ili izbeljivanje zuba, vađenje ili postavljanje zubnih implanata. Mnoge stomatološke ordinacije danas nude raznovrsne opcije-keramičke implante, krunice, navlake odnosno fasete, bezmetalne krunice i uz pažljivo planiranje rezultati su neverovatni. Cene implanata variraju neznatno, ali sa napretkom tehnologije, one su sve pristupačnije. Tako mala investicija, mnoštvo mogućnosti,vizuelizacija krajnjeg rezultata, učestvovanje u kreiranju istog, potpuno promeni lice svakodnevnog života. Naše lice.

Možda je teško reći do koje mere nas nekad mnogo štošta sputava u tome da budemo beskompromisno srećni. I naša lepota u punom sjaju zaslužuje da isijava i pleni. Najbitnije je osećati se dobro. Ne obazirati se previše. Živeti i udisati život punim plućima, pa i kad je teško. Svakodnevno žrtvujemo hiljade sitnica.

Ali u današnje vreme, zaista ne škodi imati -osmeh. Jedina stvar vidljiva spolja koja izvlači nas same i našu lepotu-iznutra.