Kosa bez sjaja koja puca i opada, koža glave koja svrbi ili se masti…sve su to česte posledice zimskog doba, a posebno onih koji žive u gradu. Radijatori, centralno grejanje isušuju vazduh pa tako isto i našu kožu i kosu tokom zime. Dodajmo na sve to boje za kosu, razna sredstva za učvršćivanje, trajne ondulacije, peglanje, intenzivno četkanje, tvrdu vodu, zagađen vazduh…

Koji je rezultat? Kosi je potrebna posebna nega, a svi znamo da je prirodna nega i najbolja. Evo nekoliko saveta za negu kose tokom zime:


Za veći volumen

Sok od koprive: natopite češalj sokom koprive koji ste dobili potapanjem sveže koprive i ceđenjem rastvora pa se lagano češljajte tim češljem. Kosa će postati vazdušasta i dobiće veći volumen. Dakle, potapajte češalj u sok od koprive i češljajte se, najbolje sa glavom nagnutom ka dole.

Za sjaj

Dodajte limunov sok i jabukovo sirće u poslednju vodu za ispiranje kose. U sirće možete dodati i kapi ruzmarina. Sipajte malu dozu sirćeta u vodenu čašu pa postepeno povećavajte dozu do maksimum dve kašike sirćeta na litar vode. Ispirajte kosu ovim prirodnim tonikom nakon svakog pranja.

Mešavina za jačanje mlitave kose

Ova mešavina snažno deluje na lake i lomljive vlasi kose. Pomeštajte žumance sa 2 supene kašike limunovog soka, 1 supenom kašikom ulja od avokada i 1 kašikom crnog ruma. Umutite mešavinu i stavite na vlažnu kosu. Obmotajte glavu nečim što održava toplotu, najbolja je streč folija. Ostavite da stoji oko 20 minuta pa isperite kosu blagim šamponom.

Univerzalna maska za sve tipove kose

Pomešajte pola izgnječenog avokada, kašiku kokosovog ulja, jedno žumance, pola čaše toplog mleka i kašiku maslinovog ulja i tu mešavinu stavite na polumokru kosu. Držite sat vremena i isperite blagim šamponom. Ova maska je odlična tokom zime, posebno za kosu sa izrazito suvim krajevima.

Losion za masnu kosu

Pomešajte 25cl izvorske vode sa 2 supene kašike limunovog soka, 2 kapi ulja žalfije, isto toliko kapi esencijalnog ulja od čempresa, lavande i kedra (sve navedene sastojke možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane). Umutite mešavinu, stavite na vlažnu kosu pa dobro utrljajte i ostavite da stoji cele noći. Ujutru isperite i operite blagim šamponom, dodajući 1 kap uljane esencije limuna i isto toliko uljane esencije kedra. Ponavljajte ovaj postupak jednom nedeljno dok se kosa potpuno ne oporavi – a hoće sigurno.

Uspešno farbanje i trajne ondulacije

Ove intervencije često završe sa neželjenim posledicama kao što je isušivanje kose i gubitak zaštitnog sloja kose i njenog sjaja, a mnoge žene krive frizere. To se sve može popraviti sa dosta sna i odlascima kod frizera u periodu kada Mesec raste, a naročito u poslednjoj Mesečevoj četvrti – verovali ili ne. Zvuči čudno, ali praćenje mesečevih faza zaista može povoljno uticati na rast i zdravlje kose.

Pun mesec podstiče rast kose, a takođe i njeno povećanje gustine. Naše bake su vodile računa da se šišaju u noćima punog meseca, tako da se kosa brzo obnovi i poraste. No možete se ošišati i nekoliko dana ranije, naročito tri dana pre punog meseca.

Veoma tanka i lomljiva kosa mora se regenerisati i šiša se u doba Mesečevog opadanja. Možda će u tom slučaju kosa sporije rasti, ali će biti gušća i zdravija. Ukoliko razmišljate o većoj promeni sa duge na kratku kosu, pre nego što se odlučite na taj korak, preveorite kako je Mesec “raspoložen” za to. Ošišajte se za vreme njegovog opadanja, pa će vam kosa lagano izrastati.