Da li ste primetili da su ruke, sa početkom jeseni, počele da vam se suše, a da nokti postaju lomljivi? To je česta pojava pri promeni godišnjeg doba, a najaktivnija je tokom zime pa je dobro reagovati preventivno.


Na rukama se često javljaju razne naprsline i druga oštećenja kože, zbog bezbrojnih poslova koje obavimo njima svakog dana. Neki deluju najotpornije, ali se većinom sastojie od keratine baš kao i kosa. Podložni su lomljenju, lako požute, a njihovo stanje zavisi od spoljašnjih faktora koji ih ugrožavaju, ali i od unošenja određenih vitamina i minerala.

Tretman pivskim kvascem

Ljudski nokti uglavnom se sastoje od keratina. Ako su oni u lošem stanju, to će verovatno biti i kosa, dok će koža biti suva i bez sjaja. Uzmite pivski kvasac u prahu pa ga redovno spiajte na salate i jela ili uzimajte gel kapsule kvasca i pijte, i nokti će se oporaviti.

 

Med za omekšavanje kože ruku

Ako su vam ruke stradale od mraza ili kvašenja, najbolje je staviti kataplazmu za oporavak kože i njeno omekšavanje. Pomešajte 1 kašičicu limunovog soka, 1 kašičicu maslinovog ulja i 1 supenu kašiku tečnog meda. Nanesite na šake, pustite da deluje 20 minuta i isperite mlakom vodom. Kozmetički saloni nude tretmane koji mogu postići potpuno isti efekat


Manikir limunom

Da biste ojačali nokte, uronite ih u limunov sok o držite tako desetak minuta. Možeta i izmanikirati nokte limunom tako što ćete komadićem limuna prelaziti preko nokta sve dok ga ne izbelite.

 

 

Relaksirajuća kupka za ruke i stopala

Šake i stopala su delovi tela u kojima se često javlja usporena cirkulacija, a mogu i oticati od napora i prevelike toplote. Ako želite da omekšate kožu i da malo osvežite nokte pre manikiranja, uronite šake u mlaku vodu kojoj ste dodali 1 supenu kašiku sode bikarbone i 1 kafenu kašičicu maslinovog ulja i pšeničnih klica – držite tako 10 do 15 minuta.