Mnoge bake imaju puno domaćinskih trikova za čišćenje, kuvanje, spremanje i održavanje kuće generalno. U narednom tekstu prenećemo vam nekoliko tajni naših starih domaćica koje su svakom jelu ili poslu u kuhinji učinile da “dobije dušu”.


U stara vremena nije bilo toliko mogućnosti kao danas da čovek širi svoja znanja onako kako želi. Danas postoji mnogo aktivnosti, hobija, poslova i različitih načina za ispunjavanje vremena, a nekada se skoro podrazumevalo da je žena vezana za kuću i kućne poslove.

Danas je moguće upisati muzičku školu, škola stranih jezika, školu pevanja, kurseve iz razilčitih oblasti i sfera interesovanja i govoto je sve dostupno. Međutim, iz vremena naših baka nastali su mnogi trikovi iskusnih domaćica za različite aktivnosti u kući, od kuvanja do čišćenja, spremanja… a mnogi od njih su ipak, i danas vredni suvog zlata.


Korišćenje belog luka – da biste lakše oljuštili beli luk, pritisnite svaki čen na dasku za seckanje, a možete da ih lupkate drškom noža. Ako ni to nije dovoljno, uronite ih 10-15 minuta u toplu vodu.
Da biste izbegli da se beli luk opreviše lepi za prste, pospite ga solju pre nego što počnete da seckate.
Da biste se rešili neprijatnog mirisa na rukama, nožu ili dasci, isperite ih temeljno hladnom vodom jer topla ne deluje. Možete i natrljati kriškom limuna pre nego što ih isperete.


Čvršća belanca – sipajte nekoliko kapi limuna u belanca pre mućenja i dobićete čvrstu i vazdušastu masu.


 

 

Ceđenje limuna – ako nemate pravu presu za agrumen, provaljajte limun po površini stola da ga malo omekšate. Presecite ga na dva dela, zabodite zubce viljuške u polovinu i pritiskajte bez okretanja.Kako se rešiti buđi na siru – Umočite nož u sirće pre nego što deblje odsečete načeti, ubuđali deo sira.


 

 

Čuvanje voća i povrća – da bi izbegli oksidaciju na presečenim površinama voća i povrća i sprečili da potamne, poprskajte ih limunovim sokom. Da bi produžili bilo kog voća u korpi, obavezno stavite po jedan limun u korpu sa voće


 

Otklanjanje jakih mirisa – ribe – da bi to rešili trljajte ribu ili komad mesa sodom bikarbonom dok se ona ne upije u pustite da odstoji pola sata.


 

 

Ljuštenje luka bez plakanja – ostavite luk barem 10 minuta u zamrzivaču ili 1h u frižideru pre sečenja. Možete ljuštiti luk i pod mlazom vode. Takođe, popijte malo vode i držite tu vodu u ustima dokle god sečete luk.Kako da majonez uspe – mutite žumanca sa malo senfa, soli i bibera. Dodajte kap po kap ulja, a na kraju dodajte malo lumunovog soka ne prestajući da mutite (možete staviti od nekoliko kapi do soka celog limuna u zavisnoti od količine majoneza).


 

Kako omekšati meso – ako kuvate meso, dodajte kašičicu sode bikarbone po jednom litru vode za kuvanje. Za stekove na roštilju, pečenja i rague, kao pripremu istrljajte komade sodom bikarbonom i ostavite nekoliko sati u frižideru pa dobro isperite pre daljeg pripremanja.