Postoji veliki broj alternativnih proizvoda i materija iz prirode koje gotovo u svakom slučaju i situaciji mogu biti korisne kao zamene za ono što nam je u datom trenutku potrebno. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na dobrobiti prirode u kozmetičkom smislu i podeliti sa vama neke koristi za koje niste imali prilike da čujete – iako je internet prepun predloga, posebno u beauty industriji.


Dnevna krema

Pomešajte veliku kašiku čistog gela od aloe vere sa kašičicom kokosovog ulja, utrljavajući ih zajedno među dlanove. Nakon par minuta dobićete smesu koja izgleda isto kao krema. Ukoliko dodate i malo pantenola u bilo kakvom obliku, dobićete savršenu dnevnu kremu za lice (i telo) koja sadrži sve potrebne materije za hidriranje i očuvanje kože. Čuvajte smesu dobro poklopljenu u najmanje hladnom delu frižidera.

Na ovaj način ćete izbeći sve konzervanse, veštačke dodatke i hemijske supstance koje se inače nalaze u proizvodima za široku upotrebu i navikavaju kožu tako da postaje zavisna od mazanja.

Gel od aloe vere je jedan od retkih proizvoda koji upijanjem dolazi do četvrtog sloja kože i opšte je poznat po svim dobrobitima koje poseduje. Ukoliko u smesu dodate i nekoliko kapi vitamina E, dobićete savršeno zaštitno sredstvo za očuvanje kože, hidriranje i uklanjanje bora. 

Pasta za zube

Kao i većina kozmetičkih i proizvoda za negu, pasta za zube se industrijalizovala godinama te je zbog potrebe za širokom potrošnjom izgubila na kvalitetu. Današnje paste za zube sadrže gomilu materija koje su štetne za organizam, ali čine ih vizuelno lepim. Mnoge paste sadrže površinski aktivne supstance kao što je natrijum laurit sulfat koji zubnoj pasti daje penušavost, ali u većim količinama može prouzrokovati čir u ustima i rane što u kasnijem dobu povećava šansu za veštačkim zubima.

Ova domaća pasta ne samo da štedi novac već omogućava da izostavite sve štetne sastojke napravljene za komercijalne zubne paste, a potrebno je samo da promešate navedene sastojke:

  • 2-3 kašike čiste sode bikarbone
  • 1 kašičica fine morske soli (opciono – direktna primena minerala u morskoj soli je odlična za ube, ali može se izostaviti ako je ukus previše slan)
  • 1 kašičica gline u prahu
  • 10-15 kapi esencijalnog ulja peperminta, narandže ili eukaliptusa
  • filtrirana voda u količini dovoljnoj za konzistenciju smese

Ovaj domaći kalodont možete držati u zatvorenoj teglici i slobodno ga možete koristiti na isti način kao i kupovnu zubnu pastu, ali s obzirom da je smesa poput pilinga- sasvim je dovoljno prati zube 2 minuta, po preporuci stomatologa.

Šampon za kosu

Med i mleko su poznati po prirodnom čišćenju, zaglađivanju i antimikrobnim svojstvima. Izgleda da kombinacija ova dva ne hidrira samo kožu već i čini dobar posao u čišćenju, kondicioniranju i hidrataciji vaše kose.
Upustvo za ovaj prirodan šampon je vrlo jednostavno – pomešajte 2 kašike meda sa polovinom šoljice mleka. Možete dodati i malo sode bikarbone koja odstranjuje višak masnoće.

Savet: Ako putujete možete kupiti male količine mleka i meda. Kada je potrebno sipajte ih u bočicu, promućkajte i šampon za čišćenje i zaglađivanje kose je gotov!

Sapun za lice i telo

Postoji mnogo načina da napravite domaći sapun kod kuće koji će imati ista, ako ne i bolja svojstva od kupovnog. Recept  za pravljenje domaćeg sapuna od maslinovog ulja koji hidrira kožu na isti način kao i krema, možete pronaći ovde.