Početak vrelog jula obeležilo je otvaranje nove vinske oaze u samom centru Beograda. Reč je o Epigenia Wine And Tapas baru. Ovaj mali raj smešten je u dobro nam poznatoj Resavskoj ulici i svakodnevno oduševljava sve veći broj posetilaca.


Više nije potrebno da bežite iz Beograda u potrazi za skrivenim mestima gde se vinske čaše brzo prazne i gde se umor i misli resetuju sa prvom gutljajem. Sada nam je to pristupačnije nego ikad. A kada već toliko hvalimo ovu vinsku oazu, reč je i da kažemo nešto više o kvalitetu vina i samom restoranu.

Epigenia Wine And Tapas bar u vlasništvu je vinarije Toplički vinogradi.

tapas bar

Restoran/bar prostire se na površini od 145 kvadratna metra, a najbolji deo restorana tokom letnjih vrućina i bega od usijanog asfalta pronaćićete u ogromnoj bašti, u kojoj prirodni hlad pravi veliki orah i predstavlja pravi mali escape from reality.

bar

Za dizajn enterijera je zadužen arhitekta Dejan Stanojević. U celom objektu, i unutrašnjosti i spoljašljosti, preovlađuje drvo i tople boje, pa se tako u jednom delu bašte nalazi veliki šank, a svi stolovi su od drveta sa „ugrađenim” saksijama začinskog bilja.


tapas2

Vizuelno, ovo čini pravi mali sklad boja i odmor za oči i telo. Specijalno za Epigeniu je dopremljeno i pet stabala maslina iz Španije i posađena su u bašti. Neka od njih broje 250 godina i samo zbog toga vredi svratiti.

Sama bašta može da primi 120 gostiju, dok restoran sa kamin salom može primiti do 80 posetilaca. Ovo Epigeniu čini idealnim mestom za organizovanje manjih event-ova i proslave rođendana.

Nismo još stigli do najvažnije stvari, a već vam se čini da se ovo mesto već našlo na must visit listi.


Dakle, Vino.

U podnožju Kopaonika, u okolini Prokuplja, nikli su zasadi vinove loze “prokupac”, nikla je vinarija Toplički Vinogradi, nikla je Španija u srcu Srbije. Danas taj savršen spoj pretočen u čašu, imamo priliku da degustiramo u srcu Beograda. Vrste vina koja su u ponudi su Prokupac, Epigenia Chardonnay i Tribus Villa Sauvignon Blanc.
Izbor pića se pored vrhunskih vina zasniva na ceđenim sokovima, gaziranim i negaziranim pićima, čajevima i kafi. Za Epigenia bar se posebno proizvodi i rakija kruška, a vinsku kartu u narednom periodu očekuje pojačanje sa vinima iz nama bliskih vinskih kuća iz Srbije.

A kako nijedan alkohol nije pametno piti praznog stomaka, svakoj čaši vina savršeno pristaju tapasi, pravi mini specijaliteti kući koji će zagolicati vaše nežno nepce. Za one malo gladnije, ozbiljno dobri specijaliteti se nalaze u ponudi i treba ih sve probati. Na kraju ne treba izostaviti živi program od 20h, pa su četvrtak i petak večeri rezervisane za čašu dobrog vina i zvuke akustične gitare u veoma prijatnoj i opuštajućoj atmosferi .

opustanje

Takođe, ovo je mesto gde ćete uvek zapaziti strance za bar jednim od stolova, pa su smeštaj i apartmani vrlo popularni u ovom delu grada.

Vidimo se na svirci!

 

Autor: Jelena Lečić