Svi znamo da je fizička aktivnost dobra za zdravlje i da doprinosi opštem stanju organizma, pa i dobrom izgledu. Postoje neke cake koje će pravilno vežbanje učiniti još efektnijim – u nastavku teksta pročitajte nekoliko njih.


Kad je pravo vreme za vežbanje?

Ako se vežba predveče ili uveče, povećavaju se tirotropin i kortizol, više nego ako se vežba ujutru ili poslepodne. Kad se zna da tirotropin ubrzava metabolizam, jasno je da fiskultura u “sitnije” sate ima blagotvornije dejstvo na gubljenju kilograma. Kortizol može da poveća energiju neophodnu za rad mišića, samim tim i povoljno utiče na bolju telesnu aktivnost.


Poenta je u znoju

Prilično je teško gubiti kilograme uobičajenim vežbama, ali nije nemoguće. Jedan savet: umesto da vežbate polako i nekim usporenijim ritmom, znatno više će se postići ukoliko se čovek izloži napornijem i odlučnijem trčanju, brzoj vožnji biciklom, čak i standardnoj “švedskoj” fiskulturi, ali onoj koja se radi dok se čovek ne oznoji. Umesto da neko npr. šetka, preporučuje se da to čini brzim koracima, sve dok ne oseti da mu klizi znoj niz leđa.


Blagotvoran sok od cvekle

Robert Menli, poznati fitoterapeut i sudski tumač za engleski jezik “kune” se u sok od cvekle. Iako suštinski ne može pomoći u tome da čovek postane “fit”, sok od cvekle daje osećaj da se čovek bolje oseća tokom vežbanja. Pojedina istraživanja pokazala su da osoba koja pije sok od cvekle može za 16% duže da se izloži telesnim aktivnostima jer se povećava dotok krvi do mišića.


Upornost na korak do cilja

Onog trenutka kada se čovek baci na bilo koji oblik fizičke aktivnosti, odmah se uključuje mozak koji kaže da ne treba preterivati. Na taj način čovek sam sebe štiti i sebi povlađuje. Važno je da budete uporni u vežbanju da bi takvi signali postali sve slabiji.