Čestitka i izvinjenje koje dugujem svojoj majci majci,sada kada sam roditelj.

Kažu da je prvi znak zrelosti taj da počinješ da razumeš razloge ponašanja osobe sa kojom imaš konflikt, kao i sposobnost da se odrekneš trenutnog zadovoljstva zarad nekog većeg koje dolazi kasnije. Mislio sam da mi nema spasa kada je zrelost u pitanju, ali bojim se da sam osetio gore opisano prvi put kada sam postao roditelj divne devojčice.
I dalje ne mogu da verujem u to.


Draga mama, ovim putem ti se izvinjavam za sve gluposti koje si proživljavala sa mnom, do skoro nisam shvatao šta znači biti roditelj. Zbog toga ti ujedno i hvala jer si me strpljenjem, nežnošću i brigom naučila koliko je važno, teško i veliko stvoriti svoje dete i izvesti ga na pravi put – verujem da je u mom slučaju to bila najteža stvar koja ti se dogodila u životu, a opet si mi pružila svu ljubav ovog sveta. Mogu ti reći, izrodila si majmuna koji je konačno evoluirao.


1. Izvini što su moje godine puberteta počele već negde oko 11. godine. Trebalo je da uživaš bar još dve godine sa slatkim dečakom koji ti se držao za noge svaki put kad je tražio podršku u svojim vragolijama.

2. Izvini što sam pravio najveća sranja od svoje 11. do 19. godine, a ponajviše izvini što sam napravio onoliko rupa u zidu koji si krečila, kada sam pokušavao da nadmašim samog sebe u jačini udarca, a i izvini i na svoj onoj frci kada sam dolazio kući krvav, sad znam kako si se osećala.

3. Usput, izvini što sam u to doba glumatao da slabo čujem kako bi me odvela kod specijaliste koji će ti ukazati na ozbiljne probleme sa mojim sluhom. Mora da si umrla od briga kada sam onako vrištao dok mi je trpao one alatke u uši, a sve sam glumio. Tek sad shvatam kako deca mogu da budu zlobna ponekad, što mi, zahvaljujući tebi, predstavlja izazov u vaspitanju Ivone.

4…I zato izvini što nisam slušao ni tebe ni druge (pravio sam se da ne čujem kad mi vičeš da dođem na ručak) svaki put kad sam išao na ulicu da se igram sa Ćolom i Goksijem ne vraćajući se kući po 10 sati. Sad kad malo bolje razmislim, čini mi se da si brinula ceo život zbog mene. Ne znam na koji način da ti ukažem svoju zahvalnost na svom tom strpljenju, zbog takvih stvari sam naučio da poštujem Jecu, sada kada vidim koliko se trudi oko nas i naše porodice.

5. Bože, izvini jer sam te terao da se osećaš krivom što si prestala da me dojiš prevremeno. Gledao sam emisiju o dojenju i to sam iskoristio kao jedan od alata za argumentovanje naših rasprava čiji je cilj bio da ispunim sve što sam naumio tog dana, što si mi branila neke stvari (za moje dobro, sada razumem). To i sama znaš, ali tek sad sam se setio kada sam razmišljao o sopstvenom bezobrazluku.

6. Kad smo već kod toga, još jedan od mojih metoda bio je taj da neću da jedem po ceo dan, dok mi ne popustiš ili ne skuvaš nešto bolje. Nije mi jasno kako sam izrastao u ispunjenog i zdravog čoveka nakon svega toga.

7. Izvini što sam se stalno žalio na stan u kojem smo živeli na Nbg-u. Trošila si bar 2 sata dnevno u sređivanju nereda koji sam ostavljao za sobom i trudila se da stvoriš siguran dom, a mene je bilo sramota da dovodim devojke u sobu koju delim sa tobom i ćaletom i strašno sam vas krivio zbog toga.

8. Izvini što sam terao Goksija da se pravi da me nije video kako bi ti pomislila da sam se negde izgubio. Mora da je strašan osećaj pomisliti da ti je dete nestalo, iz ove perspektive i dalje ne mogu da zamislim koliko je to briga u jednom životu.

9. Izvini što si radila duplo više kako bi zaradila za moje privatne časove iz Ruskog jer se meni nije dalo da učim u ono vreme kada se pojavio tetris (koji ste mi ti i tata kupili za rođendan, znajući da je to još jedan deo vašeg žrtvovanja).

10. Izvini što sam hteo da se ubijem zbog Milice, znaš da se to ne bi desilo.

11. Izvini što nisam hteo da upišem fakultet nakon srednje i što sam naprasno rešio da ga upišem u 24. godini, kada si izvukla svu ušteđevinu kako bi plaćala ispite koje nisam polagao na vreme jer sam otkrio čari noćnog/jutarnjeg života.

12. Izvini što si pronašla marihuanu u džepu od jakne, a ja sam ti rekao da je Mikina pa si mu zabranila da spava kod nas. Bila je moja.

13. Izvini što sam napravio sudar, a nisam ti rekao pa sam pozajmio pare od kuma Joce. Novac koji si mi dala za more, njemu sam vratio, a tih 9 dana sam bio kod Milice gde smo se sunčali i pili koktele od lubenice na njenoj terasi.

14. Izvini na svim mojim naglim promenama raspoloženja, laži i sranja koje sam ti stvarao nakon što je tata otišao. Tek sada kada sam uzeo da pišem počeo sam da se prisećam svih situacija u koje sam te dovodio. Sramota me je i da pišem kako se sada osećam, uzevši u obzir to kako si se ti osećala svih ovih godina.

15. Izvini što sam te doveo u situacije da se preispituješ gde si pogrešila. To je najgori osećaj koji čovek može da ima u trenucima kada se bori kao lav da postavi stvari na svoje mesto.

Draga mama, ti si najbolja mama na svetu!

Mama i Neša, 1983.

Mama i Neša, 1983.

Siguran sam da me je tvoje strpljenje dovelo do tačke gde se nalazim trenutno. Stvorili smo divnu porodicu zahvaljujući trudu koji sam naučio od tebe. Zahvaljujući tome, naučio sam da prepoznam kvalitetne ljude, a pre svega pravu ženu koju imam pored sebe. Ne znam šta bih radio bez vas tri. Majka, žena i ćerka su najveće blago koje imam u životu i dan danas nisam siguran čime sam to zaslužio. Zbog toga ću se ceo život truditi da vam uzvratim na svoj ljubavi i podršci koju ste mi pružile.

Volim te. Srećan ti rođendan!

P.S. Vidimo se večeras, ne zovi me dok radim i nemoj da cmizdriš sad 🙂

Tekst poslao: Nenad Mojsilović

HVALA NENADU na predivnom pismu!
Rubrika –
IMAM NEŠTO DA VAM KAŽEM namenjena je svim ljudima koji žele da podele svoja životna iskustva sa čitaocima koji cene saznanja i koji se prepoznaju u različitim situacijama.
Ukoliko vam se desila neka životna situacija koju biste voleli da podelite sa drugima, ili želite nekome da poručite nešto javnim putem,
pišite nam – objavićemo vašu priču!
Namera ove rubrike je podizanje svesti, kako o lepim, tako i o manje lepim životnim situacijama u našoj okolini.
Pošalji priču!