Zemun je najstariji beogradski komšiluk, a zbog svog položaja pokraj Dunava čini jedan od najlepših delova grada. Šarolike, kaldrmisane i autentične zemunske ulice koje čuvaju bezbroj tajni i legendi o mestu čija istorija seže u V vek p.n.e, trgovi, jedno zanimljivo brdo i dugo šetalište pored reke, nezaobilazna su tačka Beograda koju bi svaki stanovnik i  posetilac trebalo da upozna.

Na tlu današnjeg Zemuna nekad se nalazilo keltsko naselje Taurunum kako saznajemo iz prvih pisanih izvora iz 1. veka nove ere. Zbog svog dobrog geografskog položaja, pored velike reke, oduvek je bio poželjno mesto za nastanjivanje. Sudbina borbe za prevlast velikih sila nije zaobišla ni ovu teritoriju koja se našla pod vladavinom rimskog, turskog i austrougarskog carstva. Upravo je svaka od ovih velikih država ostavila trag na zemunske ulice, trgove i građevine. Bez obzira što je danas Zemun neodvojiv deo Beograda, uočava se razlika u arhitekturi i izgledu Zemuna i drugih delova grada. Iako turisti, kada traže smeštaj u Beogradu, obično biraju centar grada, Zemun je nezaobilazan deo grada za celodnevnu posetu.

Gardoš

Ovo brdo je srce Zemuna. Njegove strme ulice i blizina Dunava čine jednu posebnu atmosferu, a nezaboravan pogled sa vrha Gardoša pruža se na ceo grad. Na tom mestu se nalazi i Milenijumska kula, poznata i pod nekadašnjim nazivom Kula Sibinjanin Janka. Izgrađena je krajem XIX veka. U njenom prizemlju nalazi se galerija, a na prvom spratu nalazi se terasa sa koje se pruža divan pogled i na kojoj se svi posetioci najduže zadržavaju. Ovde možete i da pogledate stalnu izložbu galerije posvećenu srpskom naučniku Milutinu Milankoviću, koji je prvi objasnio kako klimatske promene utiču na planetu Zemlju. Gardoš, prepun istorije, koju možete čuti u samoj kuli, centar je kulturnih dešavanja u Zemunu i često je domaćin raznih pozorišnih i muzičkih festivala tokom letnjih meseci.

gardos

Ratno ostrvo i plaža Lido

Veliko Ratno ostrvo je oaza netaknute prirode na kojem zimuje oko stotinu retkih ptica (koje lete čak iz Skandinavije), a 180 domaćih vrsta tu obitava. Svakog leta ostrvo postaje ogledno dobro za studente, buduće prirodnjake, a ima i svoje redovne goste kupače. 

Ratno ostrvo zaštićeno je zbog retkih vrsta ptica i riba koje se tu mreste i migriraju. Ostrvo je dobilo svoje ime kao istorijski važna strateška tačka za napad ili odbranu Beograda.

Na primer, 1521. godine kada je Beograd bio pod opsadom Turaka, većina napada na tvrđavu realizovano je sa ostrva. Oslobođenje Beograda pod rukovodstvom Karađorđa je takođe krenulo sa ostrva, a za vreme odbrane 1915. godine od Austrije i Mađarske, protivnici su koristili ostrvo za izvođenje napada na Kalemegdan.

Plaža Lido se nalazi na severnom špicu Velikog ratnog ostrva na Dunavu. To peščana plaža koja zauzima mali deo ostrva, jer je čitavo ostrvo zaštićeno zakonom i urbanizacija je strogo zabranjena.

Pogled na Zemun sa plaže Lido

Znamenitosti Zemuna

Zemun ima tri lepa trga – Avijatičarski trg, poznat po zgradi nekadašnje Komande vazduhoplovstva, koja liči na avion; Veliki trg, mesto velike zelene pijace uvek živahne i pune ljudi, na kojem se nalazi katolička crkva sagrađena na temeljima stare džamije; Magistratski trg, u blizini Velikog, mesto je i opštinske zgrade, a zimi se pretvara u trg tradicionalnog božićnog vašara. Ova dva trga deli Gospodska ulica, nekada zanatska ulica, danas otvorena samo za pešake. Tradicija sa zanatskim radnjama nije prekinuta te i dalje možete naići na stare zanatske radionice među modernim buticima i kafićima.

ze,imla

Od kulturnih ustanova, u Glavnoj ulici primetićete Zemunski muzej. On je smešten u jednoj staroj kući iz oko 1840. godine, koja je pripradala bogatoj trgovačkoj porodici Spirta. Stalna postavka oslikava bogatu istoriju Zemuna i nekadašnji način života na ovoj teritoriji. Jedna od prvih privatnih operskih kuća u Srbiji nalazi se u Zemunu. Veliko i moderno pozorište Madlenianum, osnovano 1998. godine, niklo je iz zgrade nekadašnjeg Zemunskog pozorišta. Jedino lutkarsko pozorište u Beogradu, Pinokijo, nalazilo se do skoro u Zemunu.

Zemun je poznat i po svom dugačkom šetalištu kraj Dunava, koje je skriveno među drvećem i jedno je od najlepših mesta u Beogradu za relaksirajuću šetnju pored reke.

Zemunski Kej je prepun zanimljivih splavova, restorana i kafića smeštenih u nekadašnjim kućama starih austrougarskih porodica.

Takođe je poznat i po parku – sve do Prvog svetskog rata Zemunski park bio je poznat kao Elizabetin park. Dobio je naziv po ubijenoj carici Elizabeti Bavarskoj, zvanoj Sisi. Na mestu današnjeg parka, od 1730. do 1871. godine, kada je Zemun dobio status kraljevskog slobodnog grada, nalazio se takozvani kontumac, odnosno karantin u kojem su bili smešteni putnici koji bi doputovali sa druge strane reke Save u tadašnju Austro-Ugarsku. 

Danas se u Gradskom parku nalaze: osnovna škola, Zemunska gimnazija (jedna od najstarijih na Balkanu), Poljoprivredni fakultet, sportski centar „Pinki“, vojna kasarna, kao i dve crkve: pravoslavna crkva Svetog arhangela Gavrila i katolička crkva svetog Roka, koje su 1966. godine proglašene kulturnim dobrima.

Prilikom planiranja posete, raspitajte se o apartmanima u Beogradu u kojima možete odsesti, a zatim mirno uživajte u svim njegovim čarima i obavezno posetite Zemun!