Mnoge od nas hronično bole leđa i kičma zbog posla kojim se bavimo. Stanje koje ne lečimo teško se da oporaviti, a ima bezbroj jednostavnih vežbica koje mogu da doprinesu zdravoj kičmi, lepšem izgledu tela, i celokupnom zdravlju organizma.


Ovo su tri jednostavne vežbe za kičmu koje bi trebalo da radimo svakodnevno, a naročito bi trebalo da ih primenjuju osobe koje veći deo dana provedu sedeći. Ljudi koji ne obraćaju pažnju na probleme sa kičmom mogu da završe sa ozbiljnim bolovima i smanjenom mogućnošću pomeranja, za šta je neophodna fizikalna terapija.


Vežba broj 1.

Stanite i zagrlite sebe tako da dlan desne ruke stavite na rame leve, a dlan leve ruke stavite na desni bok (malo iznad struka). Nastojte da što više vučete ruke ka leđima, da se što više obrglite rukama. Vežbu ponovite, ali drugi put tako da vam leva ruka bude gore, a desna oko struka. Osetićete prijatno istezanje kičme u gornjem delu.
Vežbu je bolje raditi stojeći, sve vreme pazeći da ramena vučete na dole, odnosno ramena bi trebalo da budu što više spuštena.


Vežba broj 2.

Stanite tako da vam noge budu skupljene, a kolena zategnuta. Ruke su u ravni sa ramenima ispružene napred. Prvo stavite desni ruku preko druge kao da poklapate desnu na levu šaku. Desna šaka je okrenuta na dole na levoj šaci. Laktovi su skroz ispruženi kao i ruke. Potom promenite, neka leva ruka tj. dlan bude na desnom, odnosno leva šaka ide gore, a desna dole. Ponovite vežbu nekoliko puta – osetićete prijatno istezanje.


Vežba broj 3.

Mišiće na nogama ćete lepo zategnuti uz pomoć ove vežbe. Stanite ravno i spojite tabane, tako da stopala budu jedno uz drugo. Zategnite noge, mišiće povucite ka gore pa opustite i tako naizmenično ponavljajte petnaestak puta. Mišiće nogu zatežete od kolena na gore – treba da imate osećaj kao da vučete mišiće butina na gore.

Ruke držite na boku, a ramena bi trebalo da su spuštena. Ovo je najjednostavnija vežba koju svako može da radi, a veoma je dobra za formiranje mišića nogu.