Možda zvuči malo pesimistično, ali mnogi roditelji, deke, bake, ujaci, stričevi, ujne i strine svojoj deci kažu isto – ljubav nije uvek dovoljna da održi emotivni odnos kvalitetnim, a svako će iz perspektive svojih ličnih iskustava tu izjavu protumačiti na svoj način.


U svakom slučaju, da bi sačuvali dugu vezu, brak pa na kraju i ljubav, istraživanja psihologa sugerišu da morate biti savesni u svojoj ljubavi prema partneru i u tome na koji način volite.

U tu svrhu, prikupili smo nekoliko činjenica vezanih za ljubav, brak i održavanje zdravog emotivnog odnosa, na koje bi svako ko želi da radi na sebi i svojoj vezi/braku, trebalo da obrati pažnju.
1. Jednaka podela poslova i obaveza po kući, može da poboljša seksualni život i međusobnu privlačnost. Primera radi, ako živite zajedno, mir u kući biće sigurniji, ukoliko podelite poslove čišćenja. Studija iz Univerziteta Alberta iz 2015.godine otkrila je da parovi koji čiste kuću zajedno imaju veći prosek zadovoljstva u vezi, za razliku od parova u kojima jedna osoba ima zadatak čišćenja.

Vremenom se takve stvari pretvaraju u frustracije koje dovode do svađa i emotivnog razdvajanja. Po najnovijem istraživanju, parovi koji čiste kuću zajedno u isto vreme, uz podelu poslova, mnogo su zadovoljniji svojim seksualnim životom od onih koji neguju suprotne navike.

2. Popularna faza “medenog meseca”, ne odnosi se stvarno na medeni mesec i putovanje, već na očekivanja svakog od nas kada počnemo da živimo sa nekim. Vodeći istraživač Melisa Veinberg pripisuje nalaze parovima koji imaju “venčani mamurluk” – osećaj tuge kada se venčanje završi i počne stvarni brak. Prema istraživanjima Australijanskog centra za kvalitet života, parovi su najsrećniji tek nakon prve godine zajedničkog života.

U prvoj godini, ćesto se dešava da se očekivanja više poklope sa prethodnim iluzijama nego sa realnošću, pa se vremenom mnogi razočaraju u svoj odnos. Kako se to ne bi desilo i vama, uvek budite svesni da svako ima svoje mane i drugačije navike vezane za život u kući ili stanu.

Tek nakon što potpuno prihvatite vrline pa i nedostatke zajedničkog života, bićete spremni da gradite brak tako da vas ne remete trivijalnosti poput prljavog veša u ćošku i slično.


3. Gubitak poštovanja je jedan od glavnih predznaka rastanka ili razvoda. Ni u jednom drugom odnosu nije bitnije da sačuvate kontrolu, nego u emotivnom. Naučite da se zaustavite na vreme i da prepoznate razliku u besu i impulsivnosti. Kako smatraju psiholozi, kolutanje očiju je početak kraja.

Prema istraživanju Gotmanovog instituta, prezirno ponašanje poput kolutanja očiju, sarkazma, nazivanje pogrdnim imenima i slično, prvi je znak da je razvod na pomolu. Gotman i njegov istaživački tim proučavali su interakciju parova kako bi odredili ključne predskazivače razvoda, ili kako ih oni zovu “četiri jahača apokalipse”. Nepoštovanje je predznak broj jedan, zatim slede kritikovanje, odbrambeni stav i emocionalno povlačenje jednog od partnera. Svađe su normalna stvar u svakom odnosu, potrebno je samo da naučite da prepoznate trenutak u kojem gubite kontrolu i da se tu zaustavite u daljoj raspravi sve dok vas ne prođe osećaj besa.

4. Verovali ili ne, maženje i potreba da nasmejete jedno drugo su siguran put ka ostvarenju dugoročne emotivne zajednice. Studija sa Univerziteta u Torontu iz 2014.godine, pokazala je da čak mala količina maženja od samo 5 minuta dnevno, može proizvesti značajno poboljšanje seksualnog zadovoljstva, i zadovoljstva odnosa uopšte, posebno među ženama i roditeljima mlađe dece.

Isto tako, osmeh izazvan od strane partnera je mnogo vredan za duge staze jer utiče na to da se parovi osećaju sigurnije i opuštenije. Ljudi koji izbegavaju posetu stomatološke ordinacije, a imaju dentalne probleme – imaće probleme i u vezama sa svojim partnerima. Na podsvesnom nivou, sakrivanje zuba (bilo zbog estetike ili zbog lošeg raspoloženja), utiče loše i na drugog partnera. Ponekada je zaista jeftinije platiti bezmetalne krunice i rešiti problem sakrivanja osmeha, nego platiti cenu emotivnim gubitkom partnera.

5. Na kraju, stalan emotivni odnos, duga veza i brak, dobri su za naše zdravlje. Istraživanja sugerišu da je monogamni brak zdraviji za srce od bilo kog drugog emotivnog odnosa. U jednoj nedavnoj studiji iz medicinskog centra Lagone iz Njujorka, istraživači su otkrili da žene i muškarci u skladnom braku imaju za 15% manje šanse za kardiovaskularne bolesti u poređenju sa ostailm pojedincima.

Zašto je to tako? Između ostalog, oženjeni muškarci i udate žene imaju bolju i jaču emocionalnu podršku i čvršće društvene i porodične veze, što zauzvrat doprinosi nižem krvnom pritisku i opštem zdravlju srca