Internacionalna kuhinja, razume se, pruža najveći dijapazon mogućnosti kada je u pitanju spremanje hrane. A neki recepti, kao recimo skandinavski i to zimski, su kao stvoreni za prazničnu trpezu, ma gde ona bila. Ova dva recepta od svinjetine (šunke), zaista morate da probate.
Finska pečena šunka
![](https://sparkpeo.hs.llnwd.net/e1/resize/630m620/e2/guid/Honey-Roasted-Ham-/47b624aa-c028-44c7-bc12-877f8825f6cb.jpg)
Rcepeti od pečene šunke su među glavnim jelima na božićnom stolu i prazničnoj trpezi, u mnogim skandinavskim zemljama.
Šta vam je potrebno:
5 do 8kg sušene šunke
2-4 kašike senfa
2-4 kašike smeđeg šećera
2-4 kašike prezli (hlebnih mrvica)
Karanfilić za dekoraciju
Koraci:
Kvarcne ploče za kuhinju su savršene za pripremu ovakvih recepata. Stavite šunku masnom stranom prema gore na rešetku, u plitkoj vangli za pečenje. Stavite je u rernu i pecite oko 40-45 minuta na oko 150°C. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji. Uklonite kožu i potkožne masnoće, koliko vam to odgovara.
Pomešajte ostale sastojke za premazivanje i utrljajte ih preko šunke. Vratite je u rernu na oko 225°C, desetak, petnaest minuta, ili dok cela šunka ne dobije zlatno-braon boju. Površinu šunke ukrasite karanfilićem.
“Unapređena” verzija: korišćenje testa
Mnogi veruju da je šunka još ukusnija ako se kuva u testu. Testo ne samo da dozvoljava soku da ispari, već i apsorbuje dodatnu so. Pomešajte 800 grama raženog brašna sa vodom, dovoljno da napravite meko testo. Zatim ga razvaljajte dok ne bude debljine oko pola centimetra i pokrijte njime površinu šunke. Ne dodajte so u testo. Ako je šunka previše slana, sloj testa će apsorbovati višak soli.
Sos:
Od presotalog umaka iz vangle se može napraviti ukusan sos za prelivanje. Pouzdani metod je da u moču dodate malo isceđene jabuke, rendanog đumbira, senfa, kašičicu smeđeg šećera i poslužite u činijici sa kašikom za prelivanje.
Danska svinjetina
![](https://bosskitchen.com/wp-content/uploads/2021/03/danish-roast-pork-94620.jpg)
Danci na Božić više vole da peku ne osušenu, već svežu svinjetinu. Prva opcija je, naravno, lakša, ali druga je zdravija.
Šta vam je potrebno:
2 kilograma dimljene praseće šunke ili praseći but
1 šargarepa
1 luk
50 g đumbira (rendanog ili u prahu)
8 kašika soka od limuna
2 kašike smeđeg šećera (ili meda)
30 komada karanfilića
1 limun
Koraci:
Ogulite i iseckajte šargarepu, luk i đumbir. Stavite but u veliku šerpu, prelijte vodom, dodajte seckani crni luk, šargarepu, đumbir i šest kašika soka od limete. Pustite da provri, smanjite vatru, poklopite i kuvajte još 2,5 sata, dok meso ne omekša. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi u bujonu.
Zagrejte rernu na 220°C. Izvadite but iz tepsije, stavite ga na neku površinu i nežno uklonite kožu, bez oštećenja sloja masti. Koristeći nož, napravite rezove u gornjem sloju masti u obliku romba, a između rezova zabodite karanfiliće. Isecite limun na četiri dugačka dela i dodajte mesu u tepsiji. Pomešajte malo smeđeg šećera, meda i preostali sok od limete, pa ovom mešavinom prekrijte celu površinu buta. Pecite u rerni još 20 minuta dok se gornja površina prirodno ne glazira.