Internacionalna kuhinja, razume se, pruža najveći dijapazon mogućnosti kada je u pitanju spremanje hrane. A neki recepti, kao recimo skandinavski i to zimski, su kao stvoreni za prazničnu trpezu, ma gde ona bila. Ova dva recepta od svinjetine (šunke), zaista morate da probate.


Finska pečena šunka

Rcepeti od pečene šunke su među glavnim jelima na božićnom stolu i prazničnoj trpezi, u mnogim skandinavskim zemljama.

Šta vam je potrebno:

5 do 8kg sušene šunke
2-4 kašike senfa
2-4 kašike smeđeg šećera
2-4 kašike prezli (hlebnih mrvica)
Karanfilić za dekoraciju

Koraci:

Kvarcne ploče za kuhinju su savršene za pripremu ovakvih recepata. Stavite šunku masnom stranom prema gore na rešetku, u plitkoj vangli za pečenje. Stavite je u rernu i pecite oko 40-45 minuta na oko 150°C. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji. Uklonite kožu i potkožne masnoće, koliko vam to odgovara.

Pomešajte ostale sastojke za premazivanje i utrljajte ih preko šunke. Vratite je u rernu na oko 225°C, desetak, petnaest minuta, ili dok cela šunka ne dobije zlatno-braon boju. Površinu šunke ukrasite karanfilićem.

“Unapređena” verzija: korišćenje testa

Mnogi veruju da je šunka još ukusnija ako se kuva u testu. Testo ne samo da dozvoljava soku da ispari, već i apsorbuje dodatnu so. Pomešajte 800 grama raženog brašna sa vodom, dovoljno da napravite meko testo. Zatim ga razvaljajte dok ne bude debljine oko pola centimetra i pokrijte njime površinu šunke. Ne dodajte so u testo. Ako je šunka previše slana, sloj testa će apsorbovati višak soli.

Sos:

Od presotalog umaka iz vangle se može napraviti ukusan sos za prelivanje. Pouzdani metod je da u moču dodate malo isceđene jabuke, rendanog đumbira, senfa, kašičicu smeđeg šećera i poslužite u činijici sa kašikom za prelivanje.


Danska svinjetina

Danci na Božić više vole da peku ne osušenu, već svežu svinjetinu. Prva opcija je, naravno, lakša, ali druga je zdravija.

Šta vam je potrebno:

2 kilograma dimljene praseće šunke ili praseći but
1 šargarepa
1 luk
50 g đumbira (rendanog ili u prahu)
8 kašika soka od limuna
2 kašike smeđeg šećera (ili meda)
30 komada karanfilića
1 limun

Koraci:

Ogulite i iseckajte šargarepu, luk i đumbir. Stavite but u veliku šerpu, prelijte vodom, dodajte seckani crni luk, šargarepu, đumbir i šest kašika soka od limete. Pustite da provri, smanjite vatru, poklopite i kuvajte još 2,5 sata, dok meso ne omekša. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi u bujonu.

Zagrejte rernu na 220°C. Izvadite but iz tepsije, stavite ga na neku površinu i nežno uklonite kožu, bez oštećenja sloja masti. Koristeći nož, napravite rezove u gornjem sloju masti u obliku romba, a između rezova zabodite karanfiliće. Isecite limun na četiri dugačka dela i dodajte mesu u tepsiji. Pomešajte malo smeđeg šećera, meda i preostali sok od limete, pa ovom mešavinom prekrijte celu površinu buta. Pecite u rerni još 20 minuta dok se gornja površina prirodno ne glazira.