Slavna “lincer torta” dobila je naziv po austrijskom gradu Lincu i važi za najstariju na svetu: u većini kuvara piše da je to najstariji sačuvani recept za tortu.


O tačnosti pomenute tvrdnje moglo bi da se raspravlja. Kolači i poslastice postojali su od drevnih vremena, a njimsa su teško odolevali i stari Grci, Egipćani, Rimljani pa i sam Džingis Kan!

Kineski izum, mleko u prahu, u svom tovaru nosio je čuvni trgovac, putnik i putopisac Marko Polo, a neke škole engleskog jezika u Beču podrazumevaju učenje o ovom kolaču. Već je zaključeno da su prve pite od slatkog sira (cheese cake) pravljene u Grčkoj u vreme održavanja prve Olimpijade, dakle 776.godine p.n.e. U svakom slučaju, nije lako zaljučiti koji je kolač zaista najstariji na svetu.

Stari recept iz arhive

Recept za “lincer tortu” iz 1696.godine, sačuvan u Bečkoj državnoj biblioteci, dugo je važio za najstariji pisani trag o ovoj torti. Međutim, rektor Državne biblioteke Gornje Austrije, 2005. godine u arhivi je našao još stariji recept koji potiče iz 1653.godine. Dakle, lincer torta bila je poznata u vreme baroka, a danas je najsličnija kolaču tart.

Ko je torti dao naziv i ko je osmislio recept nije poznato. Zanimljivo je da se i u kuvarima iz 17.veka recepti za lincer tortu razlikuju što nesumnjivo govori da je ovo bila popularna poslastica. Podrazumevalo se da se lincer torta peče u srebrnoj činiji (plehu), a kasnije su je umotavali u ukrasni papir. Osim što doprinosi mekoći kolača, postojao je i danas postoji običaj poklanjanja lincer torte.

Sve u svemu, zajedničko za sve recepte bila su dva sastojka- umućeni puter/maslac i bademi. Evo jednog od tih starih recepata za lincer tortu:

-200 grama maslaca
– 300 grama brašna
– 200gr šećera
-200gr mlevenih badema
-vanilin šećer
-cimet
-kora limuna
-prašak za pecivo
-3 jaja i jedno žumance
-malo karanfilića
– 300gr pekmeza šumskog voća

Svi sastojci se pomešaju: u umućeni maslac treba staviti brašno, šećer, mleveni badem, malo karanfilića, vanilin šećer, koru od limuna, prašak za pecivo pa 3 jaja i prstohvat soli.

Kad je testo dovoljno umućeno da bude skroz glatko, treba ga ostaviti da odstoji 2 sata. U okrugli pleh širine oko 25cm rasporediti testo i podići mu ivice oko 2cm. Jedna grudva od testa neka ostane po strani – biće potrebna za pravljenje mrežice preko kolača. Pekmez treba razmazati po testu u plehu, ali tako da ne dodirne ivicu posude da ne bi izgoreo.

Od preostalog testa prave se trake širine pola cm i stavljaju se preko pekmeza unakrsno, od ivice do ivice. Na posletku se razmuti jedno žumance i četkicom premaže kora i ivice. Peče se na 200c oko 30-40min.

Kad je lincer torta pečena, a još topla, treba je pokriti čistom krpom da odstoji, a potom ohlađeni kolač posuti prah šećerom.