Svet oko nas je u konstantnom pokretu, nikada ne ostaje isti i uvek se sve menja. Svaka sezona polako bledi dok nova žuri da je nadomesti, tako je i sada iz prelaska leta u jesen. Upečatljivi kontrasti koje priroda sastavlja između svakog doba godine, mogu nam pomoći da osvežimo svoje raspoloženje, sredimo svoje kuće i pružimo šansu sebi samima za promenu životnog tempa.

Letnja vrućina brzo bledi i neće proći mnogo pre nego što jesen se jesen pojavi na vratima sa svojim živahnim, ali nežnim bojama, zvukovima i mirisima. Vreme je da uživamo u osećaju pucketanja lišća pod nogama i prijatnom vremenu koje ne otežava fizičko stanje kao što to radi ciča zima. Kraj leta znači da ima dosta stvari kojima se treba pozabaviti i u kući, kako bi se pripremili za nadolazeće sezonske promene. Ovih nekoliko saveta pomoći će vam da najbolje iskoristite ovo divno doba godine kada je u pitanju spremanje kuće pred zimu:

1.Proverite da prozori i vrata neće stvarati propuhe nakon što se zatvore. Pravo je vreme da izolujete otvore koji prave ogromnu razliku u toploti kada temperatura padne.

2.Kupite programski termostat ako ga nemate. Ako ga već imate, proverite podešavanja temperature. Podešavanje vašeg termostata da automatski snižava temperaturu noću i kad niste kod kuće zaista vam može pomoći da uštedite mnogo na računima za komunalije.

3.Pregledajte krov i očistite sve oluke. Proverite da li su letnji pljuskovi oštetili crepove i pločice u dvorištu. Popravite šta treba popraviti i očistite krov u potpunosti kako ledeno vreme ne bi dodatno pogoršalo stvari.

4.Sve biljke rastu brže tokom leta pa ne bi bilo loše presaditi sobne biljke i orezati ih pre nego što nastave da rastu u toplom domu sa manje vlage. Ukoliko imate travnjak, pospite ga jesenjim đubrivom, a ako je trava izrasla, a ne želite da je kratite – iskoristite silikonske mušeme da prekrijete.

5.Nabavite zalihe drva za ogrev, ukoliko to već niste učinili na početku proleća kada su iste najjeftinije. Ispitajte sve uređaje za grejanje i uklonite sav nagomilani otpad.

6.Pripremite se za moguće nestanke struje ukoliko živite u manje naseljenim mestima jer jesen i zima mogu doneti prekide napajanja u manjim oblastima. U ovim situacijama dobro je imati generator za hitne slučajeve.

7.Odložite i prekrijte bilo koji sezonski nameštaj koji imate u podrum ili ostavu, ali prethodno ih dobro očistite jer ustajali miris može privući moljce.

8.Proverite sve odvode za vodu jer vlažna i vetrovita jesen može uticati na to da se isti zapuše. A ako budete morali da ih čistite naknadno, sigurno će vam biti hladno.

Ma koliko neki od ovih saveta deluju nebitno, pokajaćete se što ih niste primenili u sezoni u kojoj klime i grejna tela rade najmanje. Ukoliko budete čekali, sve će biti mnogo komlikovanije ako se pozabavite kućom u sred zime.