Vaša beba je već porasla? Kuća vam je tesna zbog kutija i kesa u koje odlažete dečiju odeću, a ne planirate još jednu trudnoću? Jeste li od onih koji poklanjaju stvari ili baš sve smatrate vrednom uspomenom?

baby-clothes

Nema boljeg i korisnijeg načina da obradujete prijateljicu koja očekuje bebu, već da poklonite očuvanu odeću vaše bebe. Vreme prolazi, a ta odeća će sve ređe biti nešto što ćete otpakivati, milovati i sećati se šta je vaša beba nosila.

Ostavite par uspomena

Sigurno je bilo dragih sitnica koje su plele bake, tetke, strine ili poklanjale drage osobe vašoj/vašim bebama. To sačuvajte, jer to su unikati koji znače vama i vezuju vas za drage osobe. Bilo da se radi o prvom medi, slikovnici, džemperčiću ili cipelicama.

uspomene

Organizujte staru odeću

Najbolje bi bilo da odvojite odeću po veličini. Ako ste bliski sa osobom kojoj želite pokloniti odeću, pozovite je i spakujte odeću. Majke uvek budućim mamama mogu dati koristan savet, kako prati odeću, kako je spasiti od fleka i šta peglati, a šta ne. Ukažite im i na to šta ne treba da kupuju, jer će im beskorisno stajati u kući.

odeca

Nikako, ali nikako nemojte poklanjati pocepane i uflekane stvari. To šalje pogrešnu sliku osobi kojoj želite pomoći. Ako je odeća uflekana, negde iscepana, bolje je sa nje skinuti dugmiće i odložiti je za bacanje, nego povrediti osobu kojoj poklanjate stvari. Malo je uvek puno, tako da, nije bitno da li ćete pokloniti kutiju punu neiskoristivih stvari, nego obrnuto.

Kabasta oprema

Imate viška krevetaca, auto sedište ili kolica, poklonite ili prodajte za neku cifru koja je prihvatljiva vama i osobi koja bi rado od vas preuzela neku od stvari? Od novca koji ste dobili, kupite nešto novo za vaše dete. Tako ćete dobiti prostor u kući, a i novac koji ćete uložiti u korisnu igračku ili opremu za vaše dete. Svakako vodite računa da su u pitanju iskoristive i funkcionalne stvari, jer ne želite da se nečija beba povredi.

image23

Obradujte nepoznatu osobu

Svedoci smo ne baš sjajne situacije kojom je pogođeno puno ljudi i roditelja. Postoje brojna humanitarna udruženja koja prikupljaju i odvoze odeću i opremu onima kojima je ona zaista najpotrebnija.

straa

Ukoliko nemate nekog kome bi trebale stvari ili oprema, uvek se možete raspitati o osobi koja je slabijeg finansijskog stanja, a kojoj bi dobro došlo nešto od stvari koje biste prosledili. Setite se koliko je vama pomoglo ili bilo drago što je neko vašem detetu poklonio nešto svrsishodno. Nema ništa lepše nego obradovati nekog ko bi sve dao za svoje dete, a nije u prilici.