Da li se vaša sudopera začepljuje sa vremena na vreme? U poslednje vreme često čujemo za ovaj slučaj, a najsmešnije je što se ovakve situacije najčešće dešavaju u iznajmljenim stanovima. Stanodavci, kao ni stanari, ne osećaju preteranu obavezu zbog začepljenja odvoda, klima, struje, i često smatraju da su ovi drugi odgovorni za to. Zato i ne čudi što se u iznajmljenim stanovima odvodi češće zapušavaju i što se zidovi buđaju.

Zato kada iznajmljujete stan, obratite pažnju i na takve stvari i budite sigurni da iznajmljujete od sigurnih ljudi. Ukoliko vam stanovi u Beogradu nisu pristupačni kao i većini, a radite “remote”, razmislite o drugoj opciji i gradovima – izdavanje stanova Niš, Kragujevac, Novi Sad ne znači nužno da ćete biti daleko od centralnih dešavanja u zemlji. Naprotiv, nekada su takve opcije mnogo bolje. Ali vratimo se sada na problem otčepljivanja odvoda. Gde god da živite, naučite različite metode koje možete koristiti da očistite svoj odvod i kako možete sprečiti da se ovakve blokade ponove u budućnosti.


Procenite situaciju pre nego što počnete.

Pozivanje profesionalnog vodoinstalatera može oduzeti previše vremena i novca. Ponekad se situacija sa začepljenim sudoperom može popraviti nekim brzim metodama koje možete sami isprobati. Ali pre nego što počnete da izvlačite sve proizvode iz fioka, hajde da prvo pogledamo i procenimo ozbiljnost problema.

Izbegavajte da pokušavate da odčepite odvod proizvodima kao što su izbeljivač i koka-kola. Izbeljivač je proizvod koji može oštetiti vaše zdravlje, zdravlje vaše porodice, pa čak i zdravlje vaših kućnih ljubimaca. Ako prvo koristite izbeljivač da biste pokušali da rešite problem, a ono ne funkcioniše, verovatno ćete morati da sipate nešto drugo u odvod.

U nekim slučajevima, uklanjanje otpada na površini je sve što treba da uradite da biste rešili problem, ali u drugim slučajevima ćete možda morati da preduzmete dodatne korake za rezultate. Zapamtite, ako imate kantu za smeće u sudoperi, nemojte stavljati prste blizu sečiva, bezbednost bi uvek trebalo da bude na prvom mestu.

Uklonite masna začepljenja odvoda sa sodom bikarbonom, solju i sirćetom.

Pre svega, magija počinje sipanjem tople vode u odvod. To će vam pomoći da ublažite začepljenje i malo ga razbijete. Ko bi pomislio da jednostavnim sastojcima koje možda već imate u svojoj kuhinji možete odčepiti odvod?

Uzmite 1/2 šolje sode bikarbone i 1/4 šolje soli. Pomešajte ih i sipajte u odvodnu rupu. Zagrejte šolju sirćeta dok ne proključa i sipajte je na ostale sastojke. Brzo poklopite odvod kako ne biste ispustili nastala pena. Sačekajte 15 do 30 minuta, a zatim završite sa još jednim ispiranjem toplom vodom. Postoji još nekoliko sličnih trikova u nastavku teksta.

Otklonite problem solju i kipućom vodom.

Ako začepljenje nije ozbiljno ili je tek počelo da se formira, možete se odlučiti za lakše mere. So će očistiti cev iznutra, istovremeno uklanjajući bakterije i neprijatne mirise. Pošto je taj efekat prilično blag, verovatno ćete morati da ponovite postupak nekoliko puta – posebno ako je začepljenje veće nego što ste očekivali.

Uzmite pola šolje soli i sipajte je u odvodnu rupu. Uzmite džezvu sa ključalom vodom i prelijte preko soli. Pazite da vam vruća voda ne prska po rukama ili telu. Uključite toplu vodu iz slavine i isperite odvodni otvor sa još vode. Ponovite ako smatrate da je potrebno.

Koristite sirće i sodu bikarbonu.

Sirće i soda bikarbona su stari klasici kada je u pitanju uklanjanje začepljenja odvoda. Ovo je brzo i jednostavno rešenje na koje možda nećete morati da potrošite ni dinara jer ove sastojke najverovatnije već imate u svojoj kuhinji.

Sipajte malo ključale vode u odvod. Što više, to bolje – možete sipati celu džezvu. Zatim dodajte 0,5 — 1 šolju sode bikarbone i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Sada pomešajte kipuću vodu i sirće u razmeri 1:1 i sipajte na sodu bikarbonu.


Pokrijte odvod da bi smeša delovala svojom magijom iznutra. Za kraj unutra sipajte još jednu šolju vrele vode. I problem je rešen!

Ovu mešavinu možete koristiti i da biste sprečili buducća začepljenja odvoda. Nanesite rastvor svaki put kada smatrate da je potrebno da osvežite svoj odvodni sistem. Sirće takođe može pomoći u ubijanju bakterija koje žive u vašoj sudoperi, što izaziva neprijatne mirise u vašoj kući.