Većina odraslih i dece povremeno ima neprijatan zadah iz usta. On je najčešće prouzrokovan neredovnom oralnom higijenom, neadekvatnom prehranom ili pušenjem.
 
Ukoliko negujete i održavate higijenu usne duplje, a i dalje patite od neprijatnog zadaha, moguće je da se uzrok krije u lokalnoj infekciji disajnih organa. Otkrivamo vam nekoliko trikova u borbi protiv neprijatnog zadaha.
 

 U nedostatku četkice, zube možete očistiti i “prirodnom” četkicom – svežim listovima žalfije. To ćete uraditi trljajući desni hrapavom stranom listova.

 
  • Nepriajtan zadah koji ostavlja beli luk, može se brzo i lako ukloniti ako sažvaćete zeleni peršun.
  • Da biste “presekli” loš zadah koji crni luk ostavlja posle jela, odmah nakon obroka popije šolju crne kafe bez šećera.
  • Zadah od piva i alkohola možete ukloniti ako pojedete nekoliko oljuštenih mladih oraha.
  • Da bi usta dobila prijatan miris i da bi dah ostao svež, žvaćite nekoliko minuta listove nane, bosiljka ili ruzmarina.
  • U iste svrhe isto tako mogu poslužiti i kora od cimeta, karanfilić, kora od pomorandže ili banane.

Konzumirajte ribu, povrće i integralne žitarice jer sadrže cink i selenijum – minerale koje štite zube od karijesa. I ono najvažnije – pijte dovoljno tečnosti i održavajte redovnu higijenu zuba.

Kako da proverite imate li loš zadah?
To ćete učiniti tako što ćete olizati ruku i pričekatii minut da pljuvačka ispari iz kože. Kada se koža osuši, pomirišite je. Ukoliko se u vašoj pljuvački nalaze uzročnici neprijatnog mirisa, sigurno ćete ih osetiti na svojoj ruci. Druga tehnika – duboko udahnite i prekrijte usta rukama. Zatim izdahnite i udahnite kroz nos kako bi omirisali sopstveni dah.