Kijanje, težak dah, bronhitisi, kijavice…To je prava zbirka prolećnih alergijskih bolesti. One ne napadaju samo naš organizam, već posebno nos, grlo, uši i bronhije.


Proleće pogoduje alergijama zbog polena koji se pojavljuje od cvetanja drveća, a vetroviti dani i vreme posebno doprinose reakcijama očiju, nosa, bronhija.

Kod ljudi sa alergijama, organizam čestice od polena prepoznaje kao napad pa tada imuni sistem stvara histamin u krvi koji prouzrokuje alergijske pojave.

Nekoliko saveta:

  • Često perite ruke, a ako ste alergični nosite zaštitnu masku. Vodite računa ako imate decu jer su manje poznate, lokalne dečije igraonice pune raznih bacila koja se zajedno sa drugim bakterijama u vazduhu rasejavaju.
  • Koristite papirne maramice umesto tekstilnih i odmah ih bacajte posle upotrebe.
  • Koristite raspršivač sa uljanim esencijama da osvežite prethodno provetrene prostore.


Ispiranje nosa i grla rastvorom gline

Potopite u hladnu vodu kašiku zelene gilne (ima ih u svakoj prodavnici zdrave hrane) i kašiku nerafinirane morske soli i ostavite 1 sat. Ušmrknite 3 puta dnevno pomalo te tečnosti u svaku nozdrvu. Isti taj rastvor možete koristiti i za ispiranje grla i grgoljenje.

Inhalacija sirćetom

SIpajte 2 supene kašike sirćeta u ključalu vodu pa udišite tu paru oko 5 minuta glave pokrivene peškirom, da biste otpušili zapušen nos. Klasična mešavina uljanih esencija timijana, eukaliptusa ili ruzmarina takođe pomaže i nešto je manje agresivna. Možete promućkati i 1 kafenu kašičicu jabukovog sirćeta po ustima pa progutati.

Čišćenje sinusa sodom bikarbonom

Da biste olakšali tegove prouzrokovane zapušenim sinusima, napravite rastvor sa sodom bikarbonom. Recept je vrlo jednostavan – sve što treba da uradite je da rastvorite kafenu kašičicu sode bikarbone u čaši proključale vode. Nakon toga sačekajte da se rastvor ohladi pa ga sipajte u flašicu sa pipetom. Nakapajte po jednu kap rastvora u svaku nozdrvu nekoliko puta dnevno.