Dugogodišnji istraživački projekat otrkio je kako našim telom vrvi stotinak biliona mikroba i kako nam oni pomažu da ostanemo u životu.


Mikroorganizmi koji žive na i unutar naših tela premašuju broj ljudskih ćelija za oko 10 puta. Projekat Human Microbiome, čiji se rezultati i danas, nakon 10 godina objavljuju, pružio je uvid u ulogu bakterija, virusa i gljiva koje nosimo sa sobom, u održavanju ljudskog zdravlja.

Tokom poslednjih 5 godina, naučnici iz oko 80 ustanova radili su na opisivanju osobina mikroorganizama koji žive sa nama. Sirov materijal koji su prokupili bili su uzroci mikroba uzeti iz tela više od 260 zdravih osoba – iz njihovih usta i noseva, iz creva, iza ušiju…Zaključak je jasan, većinu mikroba u našem telu čine bakterije. Ispitujući njihovu DNK – zadatak koji je tek nedavno postao dovoljno delotvoran zahvaljujući tehnici kojom se brže određuje redosled gena – naučnici su dobili jasniju priliku kako oni na nas utiču.

Projekat vredan 173 miliona dolara (finansiran većinom od vlade SAD), pokazao je da više od 10 000 vrsta mikroorganizama okupira ljudsko telo, ali da svako od nas ima jedinstvenu zbirku mikroba.

“Raspon varijacija koji smo našli u mikrobima kod različitih osoba je – ogroman” – izjavio je Dr. Dirk Dževersm vođa istraživanja na Brod Institutu (SAD). To se odmah može primetiti kad odete na snimanje zuba pa zatražite mikroskopski snimak vas i nekog drugog pacijenta.

Izvor: hbp.com

Svako od nas na primer ima bakterije u svojim crevima. One razlažu hranljive sastojke, koji bi nam inače ostali nedostupni i proizvode važne vitamine, koje naše telo nije u stanju da napravi. Međutim, vrste koje to izvode značajno se razlikuju od osobe do osobe.

Drugo iznenađenje bilo je da gotovo svako od nas nosi i patogene – mikroorganizme koji su izazivači bolesti. Oni su bezopasni većinom vremena, ali jedan od narednih istraživačkih poduhvata imaće za cilj da otkrije zašto i kako ovi organizmi ponovo postaju opasni za naš organizam.

Takođe, biće važno da se više nauči o zadacima koje mikroorganizmi obavljaju u našu korist kada smo zdravi. Svakako više nije iznenađujuća činjenica da u i na našem telu ima stotine hiljada živih mikroorganizama koji su 24/7h deo nas.