Mladeži i različite pigmentne promene na koži predstavljaju sasvim uobičajenu pojavu. Većina ljudi ne obraća pažnju na njih, osim ukoliko im smetaju iz estetskih razloga. Rađamo se sa većinom svojih mladeža, tako da smo na neki način naviknuti na njih.

Ipak, mladeži i stanje naše kože je nešto što je neophodno pratiti i voditi računa o eventualnim promenama. Blagovremeni oprez ne samo što može da vam pomogne u estetskom smislu, nego može i da vam spasi život.


Šta su mladeži?

Mladeži su dobroćudne kožne promene, koje mogu biti urođene ili stečene. Dakle, sa nekim mladežima se rađamo, a neki se razvijaju u toku života. Nema potrebe za brigom ukoliko se broj mladeža povećava sa godinama starosti, u granicama normale.

Mladeži zapravo imaju zaštitn ulogu, jer su sastavljeni od melanocitnih ćelija koje su zadužene za proizvodnju melanina. Ipak, postoje i takozvani rizični mladeži. Njih je potrebno redovno kontrolisati, a po potrebi i odstraniti kako bi se izbegle dalje komplikacije. Maligni melanom, u narodu poznat kao rak kože, može se izbeći redovnim i blagovremenim kontrolama i intervencijama.

Pregled mladeža

Redovna kontrola mladeža je bitna zato što se veći deo malignih promena razvija na već postojećim mladežima. Redovno praktikovanje samopregleda može bukvalno da vam spasi život. Koje promene je važno da pratite? Naglo uvećanje ili promena boje mladeža su uvek znak za uzbunu.

Ukoliko su do tada ravne i jasne ivice mladeža postale neravne i nazubljene bilo bi dobro da se obratite svom dermatologu. Takođe, pojava belog ili crvenog prstena oko mladeža može da ukazuje na problem. Osoba koja ima atipične ili visokorizične mladeže treba da ih pregleda najmanje jednom u dva meseca, a jednom godišnje da ode i na stručni pregled.

Uklanjanje mladeža

Postoji nekoliko razloga za uklanjanje pigmentnih promena na koži. Neki mladeži mogu da vam smetaju u svakodnevnom funkcionisanju, recimo ukoliko ih redovno ozleđujete odećom. Uklanjanje mladeža sigurnim i bezbednim metodama je preporuka većine dermatologa ukoliko primetite promene u boji, veličini ili obliku. Sam pregled mladeža je potpuno bezbolan i vrši se aparatom koji se zove dermoskop.

Postoje dva načina uklanjanja mladeža, laserom i standardnim hirurškim putem. Za koji god da se odlučite, budite sigurni da pratite uputstva svog lekara ili stručnjaka koji vodi računa o zdravlju vaše kože.

Metode uklanjanja mladeža

Napredak medicine i tehnologije doveo do toga da možemo da biramo između nekoliko različitih načina uklanjanja nepoželjnih promena na koži. Ipak, kada se radi o uklanjanju mladeža, način uklanjanja ne zavisi od želje pacijenata niti želje lekara, već samo i isključivo od tipa mladeža. Primarna i popularna metoda je svakako hirurška koja podrazumeva rez i naknadno ušivanje.

Takođe, u poslednjoj deceniji razvijena je i radiotalasna hirurgija koja omogućava brže i bezbolnije uklanjanje svih dobrocudnih promena na koži. Ožiljak je minimalan zato što nema reza niti ušivanja. Ipak, svi atipični i visokorizični mladeži, oni čiji je prečnik veći od jednog centimetra, kao i svi oni koji su u ravni kože, uklanjaju se isključivo hirurškom metodom.

Važnost preventive

Osim samopregleda, postoji još jedna bitna stvar koju možete uraditi za sebe i za svoje zdravlje. Ograničite izloženost svoje kože sunčevim zracima. UV zraci uzrokuju većinu transformacija dobroćudnih mladeža u maligne. Zaštita kože dece je svakako primarna ali i svi oni koji imaju svetlu put, oči i kosu takođe treba dodatno da se čuvaju.

U rizičnu grupu spadaju i osobe koje imaju više od 30 mladeža na svom telu. Leto je pred nama, tako da pokušajte da izbegnet sunčanje u periodu od 12:00 h do 15:00 h, kada su UV zraci najjači i nanose najviše štete.

Zaštitne kreme sa visokim SP faktorom su vaši prijatelji te se ne ustručavajte da ih nanosite kad god je to potrebno. Bilo da se na uklanjanje mladeža odlučujete iz estetskih ili zdravstvenih razloga, važno je da to radite u saradnji sa stručnjakom u kog imate poverenja. Prevencija i rano dijagnostifikovanje mogu da vam pomognu u borbi sa pigmentnih promenama.