Svi znaju da neke navike poput pušenja i loše ishrane negativno utiču na zdravlje, ali postoje i neke dnevne navike koje radimo, a i nismo svesni da i one utiču na zdravlje ako su deo svakodnevnice. U nastavku teksta pročitajte koje su to navike i situacije koje tiho i podmuklo kvare sastav organizma.


Izvor: imgur

Držanje novčanika u zadnjem delu pantalona
Svako ko nosi novčanik zna da je jedno od najpogodnijih mesta za njegovo čuvanje u zadnjem džepu vaših farmerki. Ali, iako je to možda prikladno nekim momcima, to definitivno dokazano nije zdravo. Sedenje na novčaniku čak i tokom kratkog perioda od 15 minuta može dovesti do pomeranja kičme, a spinalni ligamenti će početi da se menjaju vremenom. To će na kraju stvoriti asimetriju koja može poremetiti normalno ravnanje kičme. Dugo sedenje sa novčanikom u zadnjem džepu može da izazove hronični bol u leđima, išijas i funkcionalnu skoliozu.


izvor: shutterstock

Odlazak u krevet sa telefonom
Nedavna istraživanja pokazala su da korišćenje elektronskih uređaja pre spavanja utiče na naš san i smanjuje kvalitet spavanja tokom cele noći. Ipak, anketa koju su sproveli Nacionalna fondacija za spavanje i jedan servis mobilnih telefona procenjuje da 89% odraslih i 75% dece ima bar jedan elektronski uređaj u svojoj spavaćoj sobi. Ne samo da redovno korišćenje elektronskih uređaja pre spavanja šteti kvalitetu sna, već to može da izazove umor tokom celog dana. Takva navika takođe utiče na nivo naše produktivnosti, mogućnosti učenja i nivo stresa. Sklonite se od elektronskih uređaja najmanje sat vremena pre spavanja jer tako možete u velikoj meri poboljšati kvalitet spavanja i očuvati zdravlje.


Izvor: wellandgood.com

Pranje ruku toplom vodom
Više različitih studija je potvrdilo da su topla i hladna voda podjednako efikasne u uništavanju mikroba i uklanjanju bakterija iz naših ruku. Prema ovim istraživanjima, bilo da je voda 38 °c ili 16 °c, temperatura vode ne igra vitalnu ulogu u smanjivanju bakterija. Ipak, dokazano je da je hladna voda za naše ruke zapravo zdravija od tople vode. Iako je poznato da topla voda ubija bakterije, postoji pogrešna percepcija o tome. Topla voda ne ubija bakterije – osim one koja je proključala i zato se medicinski instrumenti kuvaju kako bi se sterilisali. S obzirom da pranje ruku toliko vrelom vodom nije opcija, upotreba hladne vode daleko je bolja alternativa. Zašto? Jer pranje ruku toplom vodom omekšava kožu tako da je ona postaje privlačnija mikrobima.


Izvor: fastsupplychain.com

Brzo konzumiranje hrane
Više studija pokazalo je da brzo jedenje i prežvakavanje hrane može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Takva navika može dovesti do toga da se mnogo brzo gojite, a čak može povećati rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara. Takođe postoji mnogo veća verovatnoća od prejedanja, jer mozak tek nakon 20 minuta od trenutka kada počnete da jedete, prenosi signale mozgu da je stomak pun. Dakle, možda ste se najeli, a da to možda još uvek ne znate, jer vaš mozak nema dovoljno vremena da reaguje i prepozna da ste siti.


Izvor: dentalcenter.com

Pranje zuba odmah nakon jela
Iako mnogi imaju tendenciju da peru zube odmah nakon jela, prema itraživačkim studijama, trebalo bi da sačekate najmanje 30 minuta nakon jela, pre nego što ih operete. Naši zubi su zaštićeni caklinom, a kiseline koje se nalaze u različitim namirnicama mogu da istroše ovu zaštitnu caklinu – što znači da su naši zubi u najranjivijem stanju odmah nakon jela. Srećom, naše telo ima način da uravnoteži visoke nivoe kiseline uz pomoć pljuvačke, ali za to je potrebno vreme. Dakle, četkanje zuba odmah nakon jela znači da bukvalno napadate i trošite zubnu gleđ, čak i ako koristite meku četkicu za zube. Najbolje je pustiti pljuvačku da odradi svoj posao i uravnoteži visoke nivoe kiselina, pre nego što operete zube. Bolja alternativa bi bilo isprati usta vodom ili žvakati žvaku bez šećera, dok čekate da se zubi oporave.


Izvor: depositphotos.com

Celodnevno sedenje
Kada ljudi rade, uče i druže se, ove aktivnosti u današnje vreme često rade u sedećem položaju. A previše sedenja nosi sa sobom i niz zdravstvenih problema, koje ne bi trebalo da ignorišemo. Sedenje ne troši nikakvu energiju, što znači da ne možete sagoreti baš mnogo kalorija dok ste u takvom položaju. Prevedeno u zdravstvene rezultate, to znači da je previše sedenja povezano sa zdravstvenim problemima kao što su prerana smrtnost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i gojaznost. Ako vaš posao uključuje sedenje tokom većeg dela dana, pokušajte da napravite pauzu od sedenja na svakih 30 minuta, pokušajte da stojite dok razgovarate telefonom ili idite na nekoliko kratkih šetnji – sve da biste umanjili negativne efekte koji nastaju od konstantnog sedenja.


Koje su to navike koje su deo vaših svakodnevnih aktivnosti? Možete li se setiti još nekih opasnih navika koje utiču na zdravlje? Pišite u odeljku za komentare.