Iako mnoge osobe često preskaču doručak usled nedostatka vremena ili smatraju da će time izgubiti kilograme, doručak je ipak veoma važan jutarnji obrok. Preskakanje doručka može dovesti do negativnih posledica po samo zdravlje. Nekad možda nemate ideju šta da pojedete, ali barem doručak kao obrok nudi pregršt opcija i sigurno ćete naći nešto po vašem ukusu.


Zašto ne treba da preskačete doručak?

Posle prospavane noći i kvalitetnog sna, ljudskom telu je potrebna energija, kako bi funkcionisalo tokom dana. Preskakanjem obroka, organizam ne dobija hranjive materije, te dolazi do umora, manjka koncentracije i slabije produktivnosti. Takođe, preskakanje doručka utiče da se tokom dana prejedate, jer telo traži i želi da nadoknadi izostavljenu hranu.

Zato ne postižete ništa za mršavljenje, ako preskačete obroke. Trik je u zdravoj ishrani. Preskakanje doručka, osim pomenutih negativnih posledica, često je uzrok gojaznosti i prekomerne težine. S druge strane, ako propuštate doručak, to može da utiče i na povećan šećer u krvi, a sve je to usled borbe organizma koji želi da nadoknadi i proizvede količinu energije.

Gde možete kvalitetno doručkovati u Beogradu

Ako volite doručak Beograd vam pruža bogatu ponudu mesta gde možete imati sjajan obrok. Na prvom mestu, na raspolaganju su vam sasvim dobre pekare, čija su peciva prosto neodoljiva i najbolji izbor ujutru – dobijete ih za nekoliko sekundi, a pritom su sveža i mekana. Pored pekara, za one koji žele malo jače doručkovati, tu su restorani. U Beogradu ih je bezbroj i svaki od njih ima neka specifična jela na svom meniju.

Uglavnom možete videti da se za doručak serviraju jaja na više načina, razne prženice u umacima, uštipcima ili neka egzotična jela, ako izaberete restoran koji nije tradicionalno naš. Naravno, ovo su samo neke od preporuka. Postoji mnogo drugih mesta u Beogradu gde možete kvalitetno doručkovati, zavisno od vaših želja i potreba. Ali ako vas zanimaju restorani Beograd vam definitivno pruža razna eleganta i komforna mesta za vaš obrok.

Šta je najbolje da doručkujete, a da se ne prejedete

Najbolje je odabrati hranu bogatu hranljivim materijama, ali da nije previše kalorična. Odlične opcije su jaja, integralni hleb, jogurt, voće i povrće. Jaja su puna proteina i vitamina, integralni hleb sadrži vlakna koja doprinose osećaju sitosti tokom dana. Jogurt je prepun proteinima i probioticima koji utiču na zdravlje creva, a voće i povrće sadrže vitamine koji služe za jačanje imuniteta.

Ako ne znate šta da jedete za doručak, uvek odaberite hranu koja je bogata hranljivim materijama. Jedite polako i uživajte u svakom zalogaju, time ćete održavati sitost i nećete moći da se prejedete. Ukoliko brzo jedete, to može izazvati kontra efekat, te ćete veom brzo opet osetiti glad. Nemojte preskakati doručak, organizam će vam biti i te kako zahvalan.


Tri predloga za ukusan i zdrav doručak

Ovsena kaša sa voćem

Ovsene pahuljice možete skuvati u mleku ili vodi, kako više volite. Iseckajte voće, možete uzeti banane, jabuke ili koje već voće volite. Dodajte bademe ili neki drugi orašast plod. Ovsene pahuljice pune su vlaknima koja vam daju osećaj sitosti tokom dana, dok voće i bademi pružaju kvalitene hranjive sastojke.

Sendvič sa avokadom i jajima

Sendvič od integralnog hleba, uz avokado i jaja pun je pogodak. Najpre ispržite jaja, pa namažite avokado na hleb i preko toga jaja. Avokado je odličan namaz, jer ima mnogo zdravih masti i vitaminima, a jaja su izvor proteina i drže vas sitim tokom celog dana.

Grčki jogurt sa voćem

Uz grčki jogurt jedite voće po svom izboru. Možete dodavati i musli, ako volite. Grčki jogurt sadrži mnogo proteina, koji su veoma dobri za creva, za benefite voća već znate, a musli u sebi imaju zdrave ugljene hidrate, te su odlične za početak dana. Dakle, sada znate zbog čega ne treba da preskačete doručak. Uvrstite ga u vašu svakodnevnicu i vremenom ćete videti sve pozitivne strane koje doručak nosi sa sobom. Redovan doručak doprineće da se bolje osećate, budete zadovoljni sobom i imate uspešan dan.