Roditelji pribegavaju raznim metodama i promenama u svojim životima kako bi zaštitili svoju decu i omogućili im zdrav i kvalitetan život. To se dešava i pre no što se dete rodi pa se priprema počinje prilikom sređivanja sobe u kojoj će boraviti dete, kupuju se proizvodi koji nemaju štetne materije, ali se i roditelji edukuju kako da promene neke životne navike kako bi dolaskom bebe već bili pripremljeni za zdravije okruženje.

Jedna od stvari koja predstavlja problem jeste zagađenost vazduha jer je ovaj problem uključen u sve što radimo. Deca treba da provode što više vremena na svežem vazduhu i ukoliko su okruženi zagađenim vazduhom, to može da ima negativan uticaj na njih.

Razmislite o mestu gde živite

Sigurno ste pročitali barem jedan tekst o prednostima života na selu ili barem van gradske gužve. Pored brojnih mogućnosti koje ćete moći da priuštite sebi kada su u pitanju veća kvadrature, renoviranje i manji budžet, kao jedna od glavnih prednosti se ističe sveč i čist vazduh.

Prilikom odabira mesta za život izbegavajte delove grada u kojima se nalazi industrijska zona ili neke fabrike. Ova postrojenja ispuštaju previše materija u vazduh koje su štetne za decu, pogotovo ako su im izloženi godinama. Birajte mesto gde ima puno zelenila i manje saobraćaja kako bi vaše dete svakodnevno bilo okruženo čistim vazduhom.

Poboljšajte kvalitet vazduha

Postoje brojna istraživanja na temu kvaliteta vazduha i kako visok stepen zagađenosti može negativno da utiče na dete još u najranijem periodu. Dokazano je da loš kvalitet vazduha može da dovede do brojnih promena kod još nerođene dece.

Upravo zato je neophodno još od prvih dana kada se beba nalazi još u stomaku koristiti prečišćivače vazduha u domu i nastaviti sa njihovim korišćenjem prilikom detetovog odrastanja. Okruženost čistim vazduhom u prostoru u kom dete provodi najviše vremena će pozitivno uticati na razvoj vašeg deteta.

Budite informisani

Postoje razne aplikacije i informacije na sajtovima koji su posvećeni pravilnim načinima očuvanja životne sredine. Deca od malena uče od roditelja i ljudi koji ih okružuju i usvajaju sve naše navike i upravo je zato važno da im prenosite sve načine na koje možemo kao zajednica da utičemo kako bismo sprečili zagađenje vazduha.

Potrudite se da uradite promenite neke životne navike i naučite zašto je važna zaštita životne sredine i kako možete da poboljšate kvalitet života. Čak i mala promena može da pozitivno utiče na okolinu – od vašeg doma pa sve do predela koji su zagađeni.

Izbegavajte mesta koja su zagađena

Postoji jasna tabela vrednosti zagađenja vazduha koja pokazuje u kom periodu ne biste trebali da boravite napolju sa decom. U situacijama kada su ove brojke zabrinjavajuće visoke, neophodno je da izbegavate boravak napolju.

Iako ovo zvuči strogo, ove situacije su opasne za decu jer izloženost ovim česticama može negativno da utiče na njihov razvoj, kako fizički tako i psihički. Posebno obratite pažnju ukoliko imate dete sa smetnjama pri disanju jer njima visok stepen zagađenosti vaduha naročito smeta.

Vodite zdrav život

Pokažite detetu načine na koje može da obnavlja svoje telo i pomaže mu da se oporavi od svih uticaja iz okoline. Uvedite porodične šetnje u prirodi kako biste oporavili pluća i pomogli im da dobiju dozu svežeg vazduha. Obogatite ishranu namirnicama koje ne sadrže štetne materije i vodite računa da deca unose dovoljnu količinu vode i vitamina.

Trudite se da budete istrajni u ovim principima jer zdrava i raznovrsna hrana i voda mogu da pomognu organizmu da se oporavi i izbaci sve štetne materije koje se nakupljaju vremenom. Potrebno je da živimo u zdravom okruženju i da omogućimo deci da rastu i razvijaju se u okolini koja je lišena svih negativnih uticaja.