Tokom poslednjih par meseci postalo je sasvim očigledno da je virusna sezona zavladala svuda oko nas. Česte promene vremena sa sobom nose povećanja respiratornih i gastrointestinalnih virusa. Iako je gotovo nemoguće eliminisati sve viruse koji vladaju, dobra higijena, kvalitetan san i pravilna ishrana su od suštinskog značaja za pomoć u jačanju imunog sistema.

Ne postoji nijedna namirnica koja je dokazana u odbrani baš svih vrsta virusa, ali kombinacija zdravog voća i povrća i te kako će doprineti jačanju imunog sistema. Ipak, postoji nekoliko plodova i namirnica koji imaju snažnija dejstva od drugih:

1. BELI LUK

Dodavanje belog luka u svakodnevnu ishranu ubija više od 70% virusnih bakterija i različitih vrsta infekcija. Beli luk ima snažna antioksidativna dejstva i mnogi ga smatraju svetom namirnicom. Drevni Egipćani su ga svojevremeno koristili i kao valutu, zbog svih blagodeti koje pruža čoveku. Zaista, oštar miris je mala cena za plaćanje zdravstvenih koristi koje beli luk može pružiti organizmu.

2. ĐUMBIR

Đumbir se može pronaći u gotovo svim oblicima alternativne medicine, a studije su dokazale da gram ili više đumbira dnevno povoljno utiče na imunitet za skoro 40% više nego kada se ne konzumira uopšte.

To se pre svega odnosi na mučninu i probleme sa probavnim traktom, a posebna konzumacija preporučuje se i za vreme hemoterapija. Pored toga što umanjuje bol, studije su dokazale da dnevne doze djumbira umanjuju tumor markere na upalima creva na isti način kao i komercijalni lekovi. Đumbir smanjuje mučninu i povraćanje, što ga čini veoma korisnom namirnicom kada imate grip.

3. KURKURMA

Kurkurma, poznata po tome što kariju daje žutu boju, između ostalog sadrži i snažna anti-inflamantorna dejstva. Spustanca kurkumin je izuzetno moćan antioksidant koji jača vlastite antioksidativne enzime u organizmu, i logično – ima je najviše u kurkurmi.

Pretpostavlja se da su oksidativna oštećenja glavni krivci za mnoge bolesti, a ova supstanca je efektivna isto kao i anti-inflamantorni lekovi. Kurkurma je konačno dostupna i kod nas u svim oblicima, zato je nemojte zaobilaziti pri kupovini korisnih namirnica u borbi protiv virusa.

4. SPANAĆ I BROKOLI

Zimi, kada su neki od egzotičnih plodova možda manje kvalitetni nego leti, brokoli i povrće iz slične vrste plodova su izvrstan, a jeftin izvor vitamina. Brokoli su dvostruko moćna hrana zbog visoke koncentracije sulforapana, koji su najsnažniji antikancerogeni agensi.


Spanać ima iziuzetno nizak nivo masti, a visok nivo niacina i cinka, korisnih proteina, vlakna, vitamina A, C, E i K, tiamina, vitamina B6, folata, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, bakra i mangana. Drugim rečima, ovo povrće je prepuno dobrih stvari za svaku vrstu virusa i upala, a toliko je snažno da može da raste i u mnogo lošijim uslovima za razliku od drugog povrća –
folije za plastenike im olakšavaju rast zimi, ali mogu da prežive i najhladnije vremenske uslove.

5. I naravno…MED

Zaista je nemoguće zaobići med kada su u pitanju sve dobrobiti zdravlja, i nemoguće je opisati sve prednosti ove svete namirnice u nekoliko rečenica. Drevni Egipćani med su koristili kao lek za sve, a između ostalog, smatrali su da pored bolesnih, treba da ga konzumiraju žene koje ne mogu da donesu potomstvo na svet, ali i muškarci čija je polna moć mala.

Med je jedina namirnica koja nema rok trajanja i pomaže u gotovo svim zdravstvenim problemima – virusa, upala, alergija i infekcija, preko lečenja unutrašnjih i spoljašnjih rana, dijabetesa, krvnog pritiska, lošeg holesterola, upala disajnih puteva i još mnogo, mnogo toga…